Насловна / Author Archives: Александар Черепналкоски (page 3)

Author Archives: Александар Черепналкоски

Feed Subscription

Нов живот во одамна заборавен дел од градот

Нов живот во одамна заборавен дел од градот

Познатиот јапонски архитект Шигеру Бан, кој е добитник на престижната архитектонска награда  Притзкер, годинава го заврши проектот за музичкиот центар La Seine Musicale во Париз. Овој објект се карактеризира со јајцевидна форма која е направена од масивна дрвна конструкција и ...

повеќе »

Алвар Алто и Финландија

Алвар Алто и Финландија

Кога Хелсинки стана главен град на новоформираната монархија Финска, на почетокот на деветнаесеттиот век, германскиот архитект Карл Лудвиг Енгел проектирал монументален централен плоштад, денес познат како плоштад на Сенатот. Алвар Алто верувал дека новата независност на Финска заслужува свој плоштад ...

повеќе »

Вила Маиреа од Алвар Алто: Спој на утопија и традиција

Вила Маиреа од Алвар Алто: Спој на утопија и традиција

Финскиот архитект Алвар Алто се издвојува како еден од водечките модернисти со силен персонален стил кој ги спојува историското и модерното. Неговите први објекти во архитектонска смисла влегуваат во доменот на нордискиот класицизам, но набрзо го напушта тој правец и ...

повеќе »

Ноевата арка – реплика во САД

Ноевата арка – реплика во САД

Архитектите од проектантското биро Troyer Group, предводени од главниот архитект и сопственик Terry Troyer, пред себе имале, можеби, најнеобична проектантска задача во нивата кариера. Задачата се состоела во исполнување на визијата на инвеститорската компанија Answers in Genesis од Кентаки, САД, ...

повеќе »

Хибрид од дрвни и челични конструктивни елементи

Хибрид од дрвни и челични конструктивни елементи

Во мај 2012 година, градежната компанија Kier го отвори објектот за новото училиште со големина од 10.500 м2, проект со три ката на кое работеше 16 месеци и кое се наоѓа во Норвич, Обиденетото Кралство. Градската академија Норвич, претходно средно ...

повеќе »

Облик кој ги опфаќа идеалите на инклузивност, истражување и заедништво

Облик кој ги опфаќа идеалите на инклузивност, истражување и заедништво

Се чувствува возвишена чистота, свежина во сувиот воздух и чувство на длабока поврзаност со земјата и нејзината геологија во високите пустински предели на централен Орегон. Овде се јасно видливи процесите на ерозија и обнова, од длабоки кањони до лавини текови. ...

повеќе »

Уметничка галерија во Онтарио: најкомплексна структура од дрво на северноамериканскиот континент

Уметничка галерија во Онтарио: најкомплексна структура од дрво на северноамериканскиот континент

Уметничката галерија во Онтарио е основана во 1900 година под името Арт Музеј Торонто. Во 1919 година го менува името во Арт галерија Торонто за подоцна, во 1966 година, да го добие името што сега е во употреба – Арт ...

повеќе »

Банка Live Oak – зграда според потребите на вработените

Банка Live Oak – зграда според потребите на вработените

Live Oak е приватна банка со централа во Вилмингтон, Северна Каролина (САД), која постави мисија да креира најдобри услови за работа за своите вработени. Оваа мисија го креираше првиот концепт за конструирање на нова деловна зграда проектирана специјално за своите ...

повеќе »

Противпожарна станица во Портланд: разбивање на стереотипите за огнот и дрвото

Противпожарна станица во Портланд: разбивање на стереотипите за огнот и дрвото

Функционалната еднставност на противпожарната станица во гратчето Грешам, кое се наоѓа во близина на метрополата Портланд (Орегон, САД), се совпаѓа со практичните земјоделски објекти кои доминираат во руралната околина. Навидум, противпожарната станица е проектирана да не биде многу поголема од ...

повеќе »
Scroll To Top