Насловна / Author Archives: Александар Черепналкоски

Author Archives: Александар Черепналкоски

Feed Subscription

Catalyst – објект кој руши бариери

Catalyst – објект кој руши бариери

Објектот наречен Catalyst е првата деловна зграда во државата Вашингтон (САД)  изградена од  вкрстено ламелирано дрво (Cross Laminted Timber – CLT). Како дел од универзитетскиот кампус на Универзитетот на Источен Вашингтон (Eastern Washington University) проектот е замислен да биде целосно ...

повеќе »

Клејтон центар – најголем јавен објект во Северна Америка со пасивен стандард

Клејтон центар – најголем јавен објект во Северна Америка со пасивен стандард

Новиот објект Клејтон ќе биде иновативен центар на заедницата што ја поттикнува програмската интеграција, архитектонскиот дизајн и одржливоста во Сари, (Surrey) – еден од најбрзорастечките градови во Британска Колумбија, Канада. Проектот се заснова на социјалното ткиво на Сари за да ...

повеќе »

Шумарскиот колеџ во Орегон поставува стандард за употреба на дрво во архитектурата

Шумарскиот колеџ во Орегон поставува стандард за употреба на дрво во архитектурата

Во Соединетите Американски Држави, градењето од дрво е најзастапено во северозападниот дел на Пацификот, огромен регион во чиј центар се наоѓа Шумарскиот колеџ на Државниот универзитет во Орегон (OSU) во Корвалис. Со оглед на тоа што регионот е клучен индустриски ...

повеќе »

Хибридна структура која ги спојува рекреативните, трговските и работните средини

Хибридна структура која ги спојува рекреативните, трговските и работните средини

Outpost е хибридна структура, проектирана од архитектонското биро Skylab, која ги спојува рекреативните, трговските и работните средини за да го поттикне и зајакне чувството на заедница во делот во развој на градот Худ Ривер, Орегон, САД. Како дел од новиот ...

повеќе »

Културен центар Сара – одржливо решение за иднината

Културен центар Сара – одржливо решение за иднината

СОВРЕМЕНА ТЕХНОЛОГИЈА СПОЕНА СО ТРАДИЦИЈА Дизајнирана од архитектонското биро White Arkitekter, највисоката дрвена зграда во светот конечно ги отвора вратите за јавноста. „Културниот центар Сара“ се издига 75 метри над шведскиот град Скелетео (Skellefteå). Оваа градба го претставува потенцијалот на ...

повеќе »

SoLo – иновативен „off-grid“ дизајн

SoLo – иновативен „off-grid“ дизајн

На најновите награди Wood Design & Building Awards, SoLo доби награда за посебни достигнувања. Дрвото беше избрано за примарен конструктивен материјал на ова живеалиште, што резултираше во проект кој има нула емисии на јаглерод. Дрвото е во целост изложено низ домот ...

повеќе »

Модерен дизајн во спој со историјата

Модерен дизајн во спој со историјата

Островот Бигвин (Bigwin) кој е крстен по големиот поглавар на локалното племе John Bigwin, е познат по голф терените изградени од 1922 година и пo луксузните хотелски комплекси за одмор и рекреација на големите индустриски моќници, на холивудските ѕвезди па ...

повеќе »

Образовен центар „Бил Фиш“ за управување со шумите

Образовен центар „Бил Фиш“ за управување со шумите

Изграден на претходно развиена локација и опкружен со 90-годишна шума, Бил Фиш Центарот за едукација и управување со шумите (Bill Fisch Forest Stewardship and Education Centre)  е дизајниран да биде составен дел од еден од најуспешните проекти за обнова на ...

повеќе »

Арбора и Ориџин – едни од највисоките и најголемите дрвени објекти во светот

Арбора и Ориџин – едни од највисоките и најголемите дрвени објекти во светот

Арбора (Arbora) во Монтреал и Ориџин (Origine) во Квебек Сити се дрвени објекти кои се вбројуваат меѓу највисоките и најголемите во светот и се пример на посветеноста на Квебек за унапредување на употребата на дрвото во градежништвото. Во 2013 година, ...

повеќе »
Scroll To Top