Насловна / Вести / Вештачката интелигенција ги предвидува можните последици од земјотрес

Вештачката интелигенција ги предвидува можните последици од земјотрес

Иако не можеме да предвидиме земјотреси, благодарение на јапонските научници сега можеме да добиеме рано предупредување за нив и да направиме мапи и модели на опасности од земјотреси и нивните разорни последици.

При моделирањето на опасностите од земјотреси и проучувањето на нивните можни последици, предвидувањето на сеизмичките движења на тлото е клучен дел од развојот на систем за рано предупредување и создавање сеизмолошки карти.

zemjotres

Составот на почвата и начинот на кој таа се движи во близина на раседот, исто така, влијае на тоа како таа ги пренесува сеизмичките бранови и ги засилува. Студиите кои би ја истражувале почвата на овој начин се многу скапи и напорни, па затоа ретко се прават премногу детали.

Сепак, како што пишува порталот Bug.hr, тим научници од Универзитетот во Хирошима претставиле нов, поевтин метод за анализа на составот на почвата и нејзината изложеност на последиците од земјотресот.

Во научното сеизмолошко списание Bulletin of the Seismological Society of America, тие објавиле труд во кој го опишуваат нивниот нов метод на користење на систем за вештачка интелигенција заснован на невронски мрежи и длабоко учење, кој може да ја анализира почвата од податоците добиени за време на нејзиното микропоместување.

zemjotres1

Ваквите микротремори се случуваат постојано, а со нивната напредна компјутерска анализа овој систем дава вредни информации за составот на почвата. Таквите податоци потоа се користат за да се утврди ранливоста на областа од земјотреси, кои се можни на таа локација.

Системот за вештачка интелигенција има потенцијал во голема мера да придонесе за попрецизно и подетално мапирање на почвата, предвидување на движењата на раседите и можните последици од идните земјотреси.

zemjotres2

Точната локација, магнитудата и времето на земјотресот не може да се предвидат, но овој метод ќе обезбеди прецизни податоци за тоа како почвата ќе реагира на земјотресот, колку ќе ги засили сеизмичките бранови и каде, а врз основа на податоците за микротремор ќе може да се активираат системи за рано предупредување.

Способноста да се предвидат последиците од земјотресите на поевтин начин има потенцијал да спаси многу животи, на начин на кој ќе се препорача посилна антиземјотресна градба во критичните и изложени региони. Авторите најавуваат проширување на целиот модел и негово подобрување, за да може да се примени насекаде во светот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top