Насловна / Порта3

Категорија: Порта3

Feed Subscription

На Годишното Собрание на АСЕ присуствуваа и претставници на КОАИ

На Годишното Собрание на АСЕ присуствуваа и претставници на КОАИ

На покана на Претседателката Ruth Schagemann на второто Годишно Собрание на Architects’ Council of Europe (ACE)  за 2022 година, што се одржа во Брисел на 24 и 25 ноември, присуствуваа Претседателката на Комората на овластени архитекти и овластени инженери – ...

повеќе »

Убавината на балканските жени и носии во изложбата „Трон“

Убавината на балканските жени и носии во изложбата „Трон“

Во Галеријата на Рускиот дом во Белград во тек е изложбата „Трон“ на светски признатиот графички дизајнер и наградуванг фотограф од Србија, Павел Сурови. Дел од фотографиите од колекцијата „Трон“ го красеа отварањето на Европската престолнина на културата – Нови ...

повеќе »

Куќа со органска форма целосно втопена во шумски амбиент

Куќа со органска форма целосно втопена во шумски амбиент

Заведени од фотографската нарација која ги илустрира проектите на канадскиот архитект Жан Вервил, двајца исклучителни ексцентрици со страст за уметност и италијански дизајн од 80-тите го ангажирале неговото биро да го проектира ова шумско прибежиште од 180 квадратни метри. Целта ...

повеќе »

Кои земји во регионот веќе се обврза на напуштање на јагленот, а кои сеуште молчат?

Кои земји во регионот веќе се обврза на напуштање на јагленот, а кои сеуште молчат?

На листата од 40 земји со најголем удел на јагленот во производството на електрична енергија, се наоѓаат 8 земји од регионот. Тоа се Босна и Херцеговина, Бугарија, Црна Гора, Косово, Македонија, Словенија, Србија и Турција. Шест од нив веќе на ...

повеќе »

Започна со работа првата француска офшор ветерна електрана

Започна со работа првата француска офшор ветерна електрана

Првата француска ветерна електрана на море, Saint-Nazaire, со инсталирана моќност од 480 MW, во целост е пуштена во погон. Последната од вкупно 80-те ветерни турбини од типот GE Haliadе 150-6 MW e монтирана во септември, по што веќе работи со полн ...

повеќе »

Емотивниот Al Thumama, првиот катарски стадион проектиран од локални архитекти (ВИДЕО)

Емотивниот Al Thumama, првиот катарски стадион проектиран од локални архитекти (ВИДЕО)

Динамичната и имагинативна форма на стадионот Al Thumama ја слави локалната култура и традиции исто како и новата ера за дизајн на стадиони. Ова посебно место има значење кое е блиску до срцата на локалното население и одекнува во целиот ...

повеќе »

Книжевно дело посветено на Светскиот трговски центар

Книжевно дело посветено на Светскиот трговски центар

„Sandfuture“ е книга наводно за Светскиот трговски центар. Книгата има корица која ја прикажува неверојатната слика на Фред Р. Конрад од 1977 година на толпа која се сонча на плажа пред неодамна завршените кули близначки. Авторот Џастин Бил ја воведува ...

повеќе »

СП Катар 2022: Сите стадиони се климатизирани и имаат систем за прочистување на воздухот

СП Катар 2022: Сите стадиони се климатизирани и имаат систем за прочистување на воздухот

Еден од условите за одржување на Светското фудбалско првенство во Катар, бил климатизација на сите осум стадиони каде се играат натпреварите. И покрај загриженоста дека климатизациски системи не можат значително да ја спуштат температурата на отворените стадиони, сите осум терени ...

повеќе »

По воведувањето на новиот систем на собирање на отпадот, во Загреб 27% помалку мешан комунален отпад

По воведувањето на новиот систем на собирање на отпадот, во Загреб 27% помалку мешан комунален отпад

Првите податоци по воведувањето на новиот модел на собирање на отпадот во Загреб, покажуваат за 27% помала количина на мешан комунален отпад во споредба со истиот период минатата година, што е постигнато поради зголеменото сортирање на отпадот по видови. Притоа, ...

повеќе »
Scroll To Top