Насловна / Технологии

Категорија: Технологии

Feed Subscription

Започна со работа првата француска офшор ветерна електрана

Започна со работа првата француска офшор ветерна електрана

Првата француска ветерна електрана на море, Saint-Nazaire, со инсталирана моќност од 480 MW, во целост е пуштена во погон. Последната од вкупно 80-те ветерни турбини од типот GE Haliadе 150-6 MW e монтирана во септември, по што веќе работи со полн ...

повеќе »

СП Катар 2022: Сите стадиони се климатизирани и имаат систем за прочистување на воздухот

СП Катар 2022: Сите стадиони се климатизирани и имаат систем за прочистување на воздухот

Еден од условите за одржување на Светското фудбалско првенство во Катар, бил климатизација на сите осум стадиони каде се играат натпреварите. И покрај загриженоста дека климатизациски системи не можат значително да ја спуштат температурата на отворените стадиони, сите осум терени ...

повеќе »

Се враќа популарниот „москвич“- се произведува во фабриката на „Рено“ во Москва

Се враќа популарниот „москвич“- се произведува во фабриката на „Рено“ во Москва

Компанијата „Москвич“ соопшти дека по дведецениска пауза го рестартира производството на возила. Новите автомобили ќе се произведуваат во поранешната фабрика на „Рено“ во Москва. Министерството за индустрија и трговија на Русија објави дека по дведецениска пауза повторно ќе започне производството ...

повеќе »

Британски воен авион за прв пат леташе користејќи масло за јадење

Британски воен авион за прв пат леташе користејќи масло за јадење

Royal Air Force (RAF) успешно извршија пробен лет на огромниот воен транспортен авион, а како гориво било употребено само искористено масло за јадење. Во тестот е користена воената верзија на авионот Airbus A330, односно RAF Voyager, кој летал над Оксфордшир, со ...

повеќе »

CAN Europe: Бавен напредок на националните климатски и енергетски планови на Западен Балкан

CAN Europe: Бавен напредок на националните климатски и енергетски планови на Западен Балкан

По повод одбележувањето на втората годишнина од потпишувањето на Софиската декларација, Европската мрежа за климатска акција (CAN Europe) предупредува дека постапката на усвојување на националните климатски и енергетски планови (НЕКП) во земјите од Западен Балкан, не се одвива со задоволителна ...

повеќе »

Што се менува на Фејсбук профилите од први декември

Што се менува на Фејсбук профилите од први декември

Фејсбук отстранува неколку полиња кои содржат информации од профилите, вклучувајќи религиозни и политички ставови. Фејсбук ги информираше корисниците дека почнувајќи од следниот месец ќе отстрани четири полиња со информации од профилите. Тие полиња вклучуваат религиозни ставови, политички ставови, адреси и ...

повеќе »

ЕУ и Египет во стратешко партнерство за производство на „зелен“ водород

ЕУ и Египет во стратешко партнерство за производство на „зелен“ водород

На конференцијата COP27 во Sharm El-Sheikh, Европската унија и Египет презедоа дополнителен чекор за унапредување на својата долгорочна соработка во преминот кон „чиста“ енергија, преку воспоставување на стратешко партнерство за водород од обновливи извори на енергија и подготовка на услови ...

повеќе »

Секој паркинг во Франција со над 80 места, ќе мора да биде прекриен со фотонапонски панели

Секој паркинг во Франција со над 80 места, ќе мора да биде прекриен со фотонапонски панели

Соларната енергија добива огромна поддршка во Франција, каде  е усвоен закон според кој  сите паркинзи со повеќе од 80 места,  мора да бидат покриени со фотонапонски панели. Новиот закон е дел од планот на францускиот претседател Емануел Макрон, за  сериозно влоќување ...

повеќе »

Нарачките на ветерни турбини во ЕУ, намалени за една третина во однос на минатата година

Нарачките на ветерни турбини во ЕУ, намалени за една третина во однос на минатата година

Падот на нарачките на ветерни турбини во третиот квартал од 36% во однос на истиот период лани, е дел од опаѓачкиот тренд на нарачки за ветерни турбини во земјите од Европската унија. Во првиот квартал од 2021 година, нарачките имале ...

повеќе »
Scroll To Top