Насловна / Author Archives: Порта3

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Утре француски и македонски професионалци околу проблематиката поврзана со патиштата

Утре француски и македонски професионалци околу проблематиката поврзана со патиштата

Во рамките на француско-македонската соработка, Амбасадата на Франција и Јавното претпријатие за државни патишта организираат ден посветен на високотехнолошките придобивки и француската умешност во областа на патната инфраструктура. Настанот ќе се одржи во среда, на 19 јуни 2019 година, од ...

повеќе »

Влакната од поларните мечки како инспирација за топлотна изолација

Влакната од поларните мечки како инспирација за топлотна изолација

Изолацијата која поларните мечки ја имаат од нивната кожа и крзно им помага да го преживеат ледениот Арктик. Од друга страна крзното од поларните мечки е инспирација за инженерите да направат совршен примерок од синтетички материјали кои ќе бидат подеднакво ...

повеќе »

Отомански куќи како инспирација за музеј

Отомански куќи како инспирација за музеј

Лоциран на северозапдот на Турција во универзитетскиот град Ескишехир, музејот Odunpazari Modern Museum (OMM), претставува уметнички полигон со површина од 4.500 квадратни метри, кој ќе биде отворен ова лето. Музејот е основан од колекционерот на уметнички предмети и бизнисмен Ерол ...

повеќе »

Насоки за изработка на труд за 18ти Симпозиум на ДГКМ 2019

Насоки за изработка на труд за 18ти Симпозиум на ДГКМ 2019

18ти Симпозиум на Друштвото на градежни конструктори на Македонија (ДГКМ 2019) ќе се одржи од 2. до 5. Октомври, 2019 во Охрид, Македонија. Симпозиумот ќе се фокусира на прашања од областа на градежното конструкторство, со посебен акцент на досегашната практика ...

повеќе »

Вертикалните градини на Flowercity, сѐ почесто се инсталираат во приватни станови и куќи

Вертикалните градини на Flowercity, сѐ почесто се инсталираат во приватни станови и куќи

Најчесто во приватните домови, мовот се вградува во рамки кои се изработуваат по точна мерка на просторот, или пак се прави дизајн со форма и детали согласно желбите на клиентот. Зелените ѕидови се еколошки производ кој овозможува внесување природа во ...

повеќе »

Париз најавува пошумување околу Ајфеловата кула

Париз најавува пошумување околу Ајфеловата кула

Париз неодамна откри нов урбанистички проект за голем парк, кој е потпишан од страна на британската фирма Gustafson Porter + Bowman, а кој треба да го надополни делот околу Ајфеловата кула. Вкупната површина на паркот ќе биде околу 40 хектари, ...

повеќе »

Кампот Стела Марис во Умаг

Кампот Стела Марис во Умаг

Кампот во Умаг, Хрватска, Стела Марис, сместен во ладовина во густа борова шума, збогатен е со базен и нова зграда на рецепција, проект го потпишува бирото НФО. Внимателно следејќи ги карактеристиките на локацијата – ридестиот терен и околниот шумски амбиент, ...

повеќе »

Тетово, градот под Шара, треба чаре да си бара

Тетово, градот под Шара, треба чаре да си бара

Како сите градови, и Тетово поминува низ своите добри и лоши моменти. Во овој текст ќе се истакнуваат некои проблеми со кои се соочува градот во актуелните реалности  гледајќи од аголот на урбанизмот. Тетово е град со најубави природни ресурси ...

повеќе »

Се уриваат столбовите за панорамското тркало

Се уриваат столбовите за панорамското тркало

Екипи на ГП „Бетон“ почнаа со уривање на бетонските столбови во реката Вардар на кои требаше да стои панорамското тркало од проектот на Владата на Никола Груевски „Скопје 2104“. „Според новиот проект, сите четири бетонски столбови ќе се урнат и ...

повеќе »
Scroll To Top