Насловна / Вести / Постројката за третман на отпадни води во Лесковац, започна со производство на струја од биогас

Постројката за третман на отпадни води во Лесковац, започна со производство на струја од биогас

Лесковачката постројка за пречистување на отпадни води, половина од своите потреби од електрична енергија ќе ги покрива од сопствено производство. Постројката која со пробна работа започна во декември минатата година, сега започна и со производство на електрична енергија од биогасот кој се создава во бидигестори на самата локација. Освен централната постројка за пречистување на отпадните води, проектот „Управување со отпадните води на град Лесковац“ предвидува и изградба на главен градски колектор и проширување на канлизациската мрежа во приградските населби (ORIO проект).

leskovac1

Проширувањето на канлизациската мрежа во приградските населби опфаќа изградба на мрежа во должина од 80 километри и се финансира со донација од владата на Холандија во вредност од околу 8 милиони евра. Во моментот се преговара со холандските власти за дополнителни 10 милиони евра за имплементација и на други активности во склоп на проектот ORIO.

leskovac2

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top