Насловна / Инфраструктура

Категорија: Инфраструктура

Feed Subscription

Siemens со зделка на децeнијата – 5 милијарди УСД за нова пруга во Русија

Siemens со зделка на децeнијата – 5 милијарди УСД за нова пруга во Русија

Рускиот државен инвестициски фонд (РДИФ) и подружницата на германскиот  Siemens, ќе вложат речиси 5 милијарди УСД во железничката врска, односно брза пруга  меѓу градовите Челјабинск и Екатеринбург. Спогодбата е потпишана на маргините на Минхенската безбедносна конференција која се одржа минатат ...

повеќе »

Платов – првиот руски аеродром со пет ѕвездички

Платов – првиот руски аеродром со пет ѕвездички

Еден од најновите руски аеродроми, меѓународниот аеродром Платов во Ростов, ја доби највисоката оценка на ранг листата на британската компанија Skytrax. Така стана првиот руски аеродром со пет ѕвездички. Токму добивањето на пет ѕвездички од Skytrax, се смета за најпрестижна меѓународна награда ...

повеќе »

Со 250 кg еклспозив срушена е поранешна термоцентрала во Германија за само една минута

Со 250 кg еклспозив срушена е поранешна термоцентрала во Германија за само една минута

Во Германија е срушена поранешната термоцентрала на јаглен Knepper, при што се употребени 250 килограми експлозив. Термоцентралата на периферијата на Дортмунд е затворена од 2014 година, а со две последователни контролирани експлозии е целосно срамнета со земја. Резултатот е 28.400 тони ...

повеќе »

Македонија и Косово потпишаа меморандум за соработка во енергетиката

Македонија и Косово потпишаа меморандум за соработка во енергетиката

Министерството за економија на Македонија и Министерството за економски развој на Косово, потпишаа меморандум за соработка во секторот енергетика, кој подразбира развивање на односите во областа на електричната енергија, јагленот, природниот гас, обновливите извори на енергија, енергетската ефикасност, сигурноста во ...

повеќе »

Прв прекуграничен железнички мост кој ги спојува Русија и Кина

Прв прекуграничен железнички мост кој ги спојува Русија и Кина

Изградбата на завршниот сегмент од железничкиот мост преку реката Амур, според надлежните, ќе биде готова следниот месец. Тоа ќе биде дел од долгоочекува инфраструктура, која има з ацел поврзување на далечниот исток на Русија со најсеверната кинеска провинција. Мостот е ...

повеќе »

Во Војводина ќе се гради најголемета ветерна електрана во Европа – Maestrale Ring

Во Војводина ќе се гради најголемета ветерна електрана во Европа – Maestrale Ring

Компанијата Fintel Energija A.D, донела одлука, во Војводина да започне со изградбата на најголемата ветерна електрана во Европа, Maestrale Ring. Одборот на директори на компанијата донел одлука за стартување на амбициозни проекти за изградба на нови ветерни паркови, меѓу кои ...

повеќе »

Албанија ја запре изградбата на хидроцентрали поради грижа за животната средина

Албанија ја запре изградбата на хидроцентрали поради грижа за животната средина

Новоименуваната албанска министерка за енергетика и инфраструктура Белинда Балуку, изјави дека ќе се запре со изградбата на нови хидроцентрали, и истовремено се покренува истрага за 182 издадени дозволи за вкупно 440 хидро постројки. Како што пренесува Ројтерс, Балуку изјавила дека ...

повеќе »

Косово: SOWI планира вложување од 169 милиони евра во ветерна централа од 105 MW

Косово: SOWI планира вложување од 169 милиони евра во ветерна централа од 105 MW

Германско – косовската заедничка компанија SOWI, планира вложување од 169 милиони евра во изградба на ветерен парк со инсталирана моќност од 105 MW, во северната општина Митровица. Ветерниот парк ќе има вкупно 30 ветерни турбини. Министерот за трговија и индустрија ...

повеќе »

Норвешка отвора подводни тунели низ фјордовите – ќе го скрати двојно времето за патување

Норвешка отвора подводни тунели низ фјордовите – ќе го скрати двојно времето за патување

Автопатот E39 во Норвешка, важи се еден од најубавите патишта на светот бидејќи се протега низ целиот западен брег од Kristiansand do Trondheim. Се состои од 1.100 километри кои минуваат преку езера и реки, водопади, планини и бројни фјордови. Но, ...

повеќе »
Scroll To Top