Насловна / Вести / Отпадна топлина за греење на Берлин

Отпадна топлина за греење на Берлин

Студијата која неодамна ја спровеле Институтот за истражување на еколошката економија (IÖW) од Берлин и Институтот за истражување на енергијата на околината (IFEU) од Хајделберг, покажуваат дека на подрачјето на Берлин дури 10% од потребите за топлинска енергија би можеле да се покриваат од отпадна топлина.

abwarme1

Споменатата студија спроведена е на барање на берлинската Сенатска управа за мобилност, сообраќај, заштита на климата и животната средина, исто така покажала кои мерки треба да се превземат со цел Берлин повеќе да ја искористи отпадната топлина и со цел таа да се вклучи подобро во идните планови за развој на топлификацискиот систем. Иако можностите за примена на отпадната топлина во реализација на климатски отпорни топлификациски системи се познати одамна, сега за прв пат е квантифицирана отпадната топлина на подрачјето на Берлин, и се објаснети начините на нејзиното користење. Се разбира, во последните години, дата центрите се појавуваат како значителни генератори на отпадна топлина.

abwarme2

 

Испрати коментар

Scroll To Top