Насловна / Вести / Србија наскоро ќе добива природен гас и од Грција

Србија наскоро ќе добива природен гас и од Грција

По завршувањето на изградбата на интерконекцијата со Бугарија на крајот на минатата година, Србија физички се поврза со изворите на природен гас од Каспискиот регион и со терминалот за течен природен гас (ТПГ) во Александрополис. Со тоа и Грција станува важен партнер на Србија во снабдувањето со гас. Србија веќе има резервирано 300 милиони кубни метри гас годишно од терминалот за ТПГ во Александрополис, од моментот кога тој ќе стане оперативен, што се очекува во наредните недели.

lng1

Исто така, Србија има договорено и испорака до 400 милиони кубни метри гас годишно од Азербејџан до 2026 година, а во следните години овие количини може да бидат и три пати поголеми.

lng3

 

Испрати коментар

Scroll To Top