Насловна / Фото/Видео / Арт и дизајн (фото) / Њујорк, низ објективот на шпанскиот фотограф Давид Хименез

Њујорк, низ објективот на шпанскиот фотограф Давид Хименез

Ivorypress, добро познатата уметничка галерија во Мадрид, претстави интересна изложба за Њујорк, прва самостојна изложба на шпанскиот фотограф Давид Хименез.

Изложбата, отворена од 1 март до 29 јуни, претставува серија црно-бели фотографии кои прикажуваат слики од Њујорк, комбинирајќи улични фотографии и архитектонски слики со секојдневни средини и сцени од градот.

26 22

 

21

Едноставноста и поетичноста на фотографиите се спојуваат во едно волшебно патување во кое се губи поимот за време, простор и меморија, понекогаш во форма на сон повеќе од реалност. Сликите се направени при случајни прошетки, што им дава безвременски карактер.

Овие слики првпат беа објавени во 2023 година во New York Memories, што ја означува првата соработка помеѓу американскиот писател Боб Колачело и Дејвид Хименез, објавена како дел од колекцијата Ivorypress Cities.

20 15 12 7 5

Дополнително, за оваа изложба, Хименез направи мозаик со детали од една од градските метро станици, на која се гледа материјалното девалвирање и разните сликовити интервенции. Не е јасно дали овие интервенции се направени од технички побуди или од индивидуална инспирација, но во секој случај тие се трансформираат во своевидна визуелна поема со геометриски фигури кои се граничат со апстракција, создавајќи контрапункт со остатокот од изложбата.

1 3 6 9 18 19 24

Дејвид Хименез е посветен на личниот професионален опус повеќе од 30 години. Неговото дело, доловено во книги, изложби и проекции, за кои е наградуван во различни прилики, е континуирано изложено и во Шпанија и во светот.

Испрати коментар

Scroll To Top