Насловна / Author Archives: Бојана Палифровска

Author Archives: Бојана Палифровска

Feed Subscription

Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

По повод 10 години од своето постоење, КСП „Центар Јадро“ – Асоцијација на независна културна сцена најавува промоција на „Прирачникот за градење на институционален модел на јавно-граѓанско партнерство во културата: досегашни искуства, предизвици и идни насоки” што ќе се одржи ...

повеќе »

Помеѓу објектот и пејзажот – Марта Брандао, Португалија

Помеѓу објектот и пејзажот – Марта Брандао, Португалија

Проектот на Марта Брандао, лоциран во Арока, Португалија е минималистичка и рустикална реинтерпретација на традиционалната плевна. Виткоста на целината и употребата на темно дрво, создаваат контраст со околината. Резултатот од оваа симбиоза е совршено засолниште од секојдневниот живот, каде што ...

повеќе »

Времена пејзажна интервенција во Хуелва, Шпанија

Времена пејзажна интервенција во Хуелва, Шпанија

Сместено во заштитеното природно подрачје на Флеча дел Ромпидо, Реал де ла Алмадраба е изградена во 1929 година по четири века од првите риболовни акции за туна на брегот на Хуелва. Комплексот е составен од три добро диференцирани области: станбена област ...

повеќе »

Како архитектурата влијае на нашите животи? тема на изложбата под наслов „Архитектура дома“

Како архитектурата влијае на нашите животи? тема на изложбата под наслов „Архитектура дома“

Иницијативата покрената од музејот „Кристални мостови“, на архитектонската изложба на отворено под наслов „Архитектура дома“, со цел за да се поттикнат размисли за тоа како архитектурата влијае на нашите животи и што е тоа што ја прави куќата дом и ...

повеќе »

Индустриското наследство во полн сјај во Aлст, Белгија

Индустриското наследство во полн сјај во Aлст, Белгија

Архитектонското студио Objekt Architecten во соработка со Ханс Стерк се претстави со проектот за реставрација на индустриска зграда лоцирана во градот Аaлст, Белгија, создавајќи нов изложбен салон за дизајнерски парчиња мебел. Ентериерот го зајакнува индустрискиот и историскиот карактер без да ...

повеќе »

Книжевно дело посветено на Светскиот трговски центар

Книжевно дело посветено на Светскиот трговски центар

„Sandfuture“ е книга наводно за Светскиот трговски центар. Книгата има корица која ја прикажува неверојатната слика на Фред Р. Конрад од 1977 година на толпа која се сонча на плажа пред неодамна завршените кули близначки. Авторот Џастин Бил ја воведува ...

повеќе »

Доделена е 11 Европска награда за урбан јавен простор за 2022 година

Доделена е 11 Европска награда за урбан јавен простор за 2022 година

Проектот за обнова на каналот Катаријнесингел во Утрехт на архитектонското студио OKRA Landschapsarchitecten, е добитник на Европската награда за урбан јавен простор 2022 година. Меѓународното жири ја доделува оваа награда за проектот за регенерирање на каналот Катаријнесингел во градот Утрехт ...

повеќе »

Кровни градини за детска игра, проект на студиото Padilla Nicás

Кровни градини за детска игра, проект на студиото Padilla Nicás

Студиото Padilla Nicás Arquitectos го адаптираше покривот на детската болница Грегорио Марањон (дело на архитектот Рафаел Монео во соработка со Хозе  де ла Мата во 2003 година),  во Мадрид, Шпанија, како простор за играње, така што децата кои престојуваат во ...

повеќе »

КАСТЕЉАНА 266. Преку делото на архитектот Фернандо Игераз

КАСТЕЉАНА 266.  Преку делото на архитектот Фернандо Игераз

Фернандо Игераз (Fernando Higueras), фундаментална личност без која неможе да не се замисли шпанската архитектура од втората половина на 20 век. Голем дел од професионалниот опус и уникатност, лежи, во неговиот став на постојан бунт против конвенционалното. Тој никогаш не ...

повеќе »
Scroll To Top