Насловна / Вести / Недостатокот на материјали ја ограничува изградбата на офшор ветерните електрани

Недостатокот на материјали ја ограничува изградбата на офшор ветерните електрани

Повеќе од 100 компании, во заедничка изјава предупредиле на тесни грла во синџирот на снабдување, со оглед на експанзијата на постројките за енергија од ветер на европските мориња. Тие тврдат дека европската индустрија на ветерот моментално не е доволно голема за да ги исполни политичките обврски за десеткратното проширување на offshore капацитетите во Северно море на 300GW до 2050 година.  Препреките се главно лоцирани во производството на клучни компоненти, како фундаменти, кабли и трансформатори. Претставниците на оваа индустрија исто така ги повикуваат владите да пружат поголема финансиска поддршка.

Wind Energy NJ

Иако станува збор за обновлив извор на енергија, индустријата за производство на енергија е исклучително захтевна во поглед на потрошувачка на материјали, особено бакар. Затоа многу е важно да се воведе циркуларна економија во овој сектор.

mat2

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top