Насловна / Вести / НЕ „Кршко“ доби дозвола за продолжување на работата до 2043 година

НЕ „Кршко“ доби дозвола за продолжување на работата до 2043 година

Словенечкото Министерство за животна средина издаде согласност за продолжување на работата на нуклеарната електрана „Кршко“, откако со минатогодишниот ремонт електраната е подготвена за безбедна работа и за наредните 20 години.  Споменатиот ремонт беше последниот во првично планираниот работен век на електраната од 40 години. Сега електраната е технолошки подготвена за нови 20 години. Извршената технолошка надградба ги задоволува и критериумите кои ги дефинира таксономијата на Европската унија за долгорочна работа на нуклеарните електрани. Деталите од согласноста се презентирани на јавноста. Во текот на оваа година во електраната ќе биде завршен и третиот периодичен сигирносен преглед со кој Управата за нуклеарна безбедност на Словенија проверува дали елекраната може безбедно да работи и во следните десет години.
krsko1

Испрати коментар

Scroll To Top