Насловна / Интервју (page 2)

Категорија: Интервју

Feed Subscription

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Поради наталожените проблемите во градот во однос на урбанизмот и екологијата, нивното несистемско решавање, Порта 3 одлучи да разговара со единствениот кандидат за градоначалник – архитект, а воедно и експерт за екологија, Ана Петровска од Зелен хуман град. Вие сте ...

повеќе »

Професијата архитект може да помогне да се напушти светот подобар отколку што го најдовме

Професијата архитект може да помогне да се напушти светот подобар отколку што го најдовме

Пјер Матео Фањони е архитект, доктор на науки, визитинг професор на Архитектонскиот факултет во Фиренца и сопственик на студиото Fagnoni&associati. За четиригодишниот период 2017 – 2021 година е избран за член на Одборот на Комората на архитекти на Фиренца (Ordine ...

повеќе »

Интервју со Ѓоќо Радовановиќ, добитник на наградата „Андреја Дамјанов“

Интервју со Ѓоќо Радовановиќ, добитник на наградата „Андреја Дамјанов“

Годините си врват, врват… Остануваат носталгијата и спомените на изминатите времиња. Во третата доба од животот, се прават резимеата од започнатите и често нереализирани животни планови и се разбира за некого добивање на заслужената награда за животно дело, како круна ...

повеќе »

Архитектурата му припаѓа на архитектот

Архитектурата му припаѓа на архитектот

Заминувањето на професорот Геогри Константиновски е повод да го реобјавиме неговото последно интервју дадено за Порта 3. За интервју со Георги Константиновски повод секогаш има, но овoј пат тоа се насобраните случувања од годинава: излезе неговата извонредна автобиографска книга „Патот ...

повеќе »

Петер Пишлер (Peter Pichler) – Еволуција на традицијата

Петер Пишлер (Peter Pichler) – Еволуција на традицијата

Петер Пишлер беше говорник на третата меѓународна конференција „Одржлива архитектура“ во Белград, која се одржа во текот на првиот викенд во октомври 2019 година, каде говореше за своето видување на архитектурата и ги претстави проектите на своето студио. При посетата ...

повеќе »

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Архитект Миодраг Митровиќ добитник на наградата на Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2019 година е роден во 1948 година во Вршац, Србија. Во Скопје започнува со основно образование кое го завршува во ...

повеќе »

Порта 3 – ризница за кој било човек, а посебно за архитектите, градежниците и еколозите

Порта 3 – ризница за кој било човек, а посебно за архитектите, градежниците и еколозите

Интервју со Мирче Адамчевски, прв главен уредник на Порта 3 Во далечната 2004 година една идеја на сегашниот директор на АДИНГ, Благој Дончев, успешно се реализираше до крај. Тој имаше идеја, а Мирче Адамчевски новинарско искуство. Двајцата имаа заедничка цел. ...

повеќе »

Кариера врзана за земјотресно инженерство

Кариера врзана за земјотресно инженерство

Интервју со Михаил Гаревски: Професор и проректор за наука и истражување на ИБУ-Скопје Проф. д-р Михаил Гаревски е роден 1951 година во Скопје. Основното, средното и универзитетското образование, како и магистерските студии ги завршува во Скопје, а со степен доктор на ...

повеќе »
Scroll To Top