Насловна / Вести / Галичник – најблиску до небото и до облаците

Галичник – најблиску до небото и до облаците

Уште од мојата најрана младост бев маѓепсан од Галичник, од моите роднокрајци, од прекрасните архитектонски зданија, но, пред сè, од врвните, културни, национални, економски идеи и остварувања на сите полиња од страна на ретко надарените галичани.

20220605_110319_001_resize

Ја доживував, ја проучував историјата на Галичник, поднебјето, ја споредував со други села и градови. Љубопитството ме тераше на една помисла. Сакав да најдам совршен одговор на едно, за мене суштинско прашање. Од каде ја црпеле духовната енергија и инспирација моите галичани? Дефинитивно по многу години, морам да признаам дека одговорот лежи во воодушевеноста од чудесните, неповторливите визури и погледи кои се доживуваат во поблиската и во подалечната околина и локација каде што е создаден Галичник.

274396623_1006245196673643_4536972788587977239_n_resize

Да, точно, визурите и погледите, да не беа тие вакви како што ги доживува секој што престојува во Галичник и околината, немаше да биде на таков начин создадена ретка архитектонска населба со големо, со богато и со разновидно културно наследство. Амбиентот е посебно инспиративен, преубав, визурите пленуваат и одушевуваат. Тие се бескрајни, исполнети со многу бои, музикални се. Секој момент, секој час, секој ден и година од иста позиција во Галичник доживувате и гледате најразлични визури и погледи.

274596669_1007599486538214_1581221433352560759_n_resize

Тие во себе содржат фотографски и духовен предизвик, исполнети со динамика, со треперења, со емоции и со непредвидливост. Треба да се појде и да се прошета низ Галичник и низ неговата околина, да се доживеат и да се преживеат визурите, погледите и недогледите. Визурата се претвора во визија, погледот во недоглед. Галичник еден, единствен и неповторлив. Овде како никаде на друго место визурите и погледите се најблиску до небото и до облаците, до Сонцето, до Месечината и до ѕвездите. Визурите ја спојуваат чудесната структура на дрвото, на камењата и на водите, со само еден поглед се доловува играта на многубројните ридови и планини. Во Галичник визурите и погледите духовно исполнуваат, ти ги држат очите отворени постојано, те исполнуваат со светлина и со пластичност. Мислата и чувството на секој поглед е органската врска на творецот и на творбите, на создателот и на зданието.

276993164_1023932728238223_9107804710013489494_n_resize

image (5)a_resize

Визурите и погледите се менуваат во Галичник како на филмска лента. Овде сè е променливо, гледаме низ Сонце, низ магла, низ проѕирна полнотија. Визурите и погледите од иста точка се најразлични, иста визура не може да се повтори, за еден објект, за еден предел може да има безброј визури и погледи. Во македонскиот Тибет нема двапати иста панорама, ист ритам, иста боја, ист волумен или простор. Сè е различно и прекрасно, ретко инспиративно, впрочем, затоа е таков Галичник, а и да не остане ниту еден камен од Галичник со визурите и со погледите на локацијата, тој повторно во нас е раздвижен, проникнува, движи и расте во погледот и во видокругот и затоа творците повторно ќе создаваат ретки дела.

277162790_1024500708181425_5795024046424444827_n_resize

FB_IMG_1652729709798a_resize

Какви сè визури има во самиот Галичник? Визури за секое маало, за секоја палата, за секоја црква, за секоја патека, тие визури ги прават конфигурацијата на теренот и релјефот. Колку пати и да сте биле во Галичник секогаш има нови визури и погледи, висти… А погледите кон него се посебна приказна, тоа е убавина за приказ. Какви погледи има од Говедарник, какви од Старците, од Скала, од Кофилковица, од Вели Врв, од Тони Вода, од Фрчец, од Јанечки Ливаѓе, од Ѓурѓево Брдо, од Гаришта…

image (6)a_resize

Всушност, визурите и погледите во Галичник и во неговата околина го предизвикуваат секој творечки инстинкт, тие се бајковидни раскази за каменот, за дрвото, за водата, за светлоста и за сенката…

Текст и фото: Косто ГРАОРКОСКИ, дипл. инж. арх.

Exif_JPEG_420

IMG-de49a829fe19b3327e83fdca87607351-V_resize

image (9)_resize

Exif_JPEG_420

image (10)_resize

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

image (8)_resize

Exif_JPEG_420

image (7)a_resize

image (2)_resize

276080245_1022038451760984_6355614983527113275_n_resize

276244652_1023308354967327_3599771010981095118_n_resize

274824136_1008834379748058_929992010204566675_n_resize

Испрати коментар

Scroll To Top