Насловна / Фото/Видео / Репортажа (page 2)

Категорија: Репортажа

Feed Subscription

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Патувањето никогаш нема крај. Само патниците доаѓаат до крајот, но потоа го продолжуваат патувањето во своите сеќавања, во помнењето на она каде биле, во раскажувањето на своите блиски за она што го виделе таму. Крајот на едно патување е само ...

повеќе »

Скици од Мариово

Скици од Мариово

Стоиме на карпите над реката, Сонцето  пополека заоѓа зад ридот како во  одјавна сцена од филм на Џон Форд, небото е мастилаво сино и на него срамежливо се појавуваат првите ѕвезди за да ја најават топлата летна ноќ. Владее потполна ...

повеќе »

Концепт за култура Скопје

Концепт за култура Скопје

Концепт за култура Скопје е доброволно, непрофитно, невладино, непартиско здружение, формирано со слободно здружување на граѓани. Св. Преображение, с. Зрзе, Општина Долнени Основни цели и задачи на Здружението се: – Да ја промовира македонската култура и творештво во рамките на ...

повеќе »

Зошто Гленстоун е поинаков вид музеј?

Зошто Гленстоун е поинаков вид музеј?

Гленстоун e основан во 2006-та година од Емили и Мичел Рејлс и нивната непрофитна фондација, со визија да биде спој на уметност, архитектура и природа. Гленстоун  е верзија на 21-виот век на музеите како Фрик (Frick), Колекцијата Филипс (Phillips Collection) ...

повеќе »

Музеите на Смитсониан – Олицетворение на американското наследство

Музеите на Смитсониан – Олицетворение на американското наследство

Посетата на Вашингтон едноставно е невозможна без да се видат барем некои од објектите во рамки на институцијата Смитсониан – најголем комплекс музеи и образовни и истражувачки центри во светот. Мисијата е едноставна, велат оттаму, да се обликува иднината, преку ...

повеќе »

Анкара – сидрото без море го живее својот четврти милениум

Анкара – сидрото без море го живее својот четврти милениум

Главниот град на Турција, постојано е во сенката на најголемиот турски град – Истанбул. Навистина, Истанбул е најголемиот град во земјата, со речиси 20 милиони жители и фасцинантна историја, знаменитост сам по себе, фреквентно пристаниште или како што милуваат туроператорите ...

повеќе »

Богатство од пејзажи испреплетено во приказните

Богатство од пејзажи испреплетено во приказните

Трансилванија е историски регион кој се наоѓа во централниот дел на денешна Романија. Регионот на Трансилванија е познат по прекрасните пејзажи околу планинскиот венец на Карпатите и по својата богата историја. Во неа се наоѓаат познатите градови Брашов, Цибиу, Таргу ...

повеќе »

Контрастите на Берово

Контрастите на Берово

На 150 километри од Скопје за помалку од два часа по новиот автопат Миладиновци- Штип, се стига до Берово. Град од 7000 жители од кои еден добар дел времено или трајно иселени. Еден викенд поминат во Берово и околината на ...

повеќе »

Минатото, сегашноста и иднината на Чернобил

Минатото, сегашноста и иднината на Чернобил

Сите знаат каков немил настан ја обележа историјата на Чернобил, но треба да се знаат и плановите за неговата иднина. Експлозијата на нуклеарната централа во Чернобил се случи на 26 април 1986 година, и овој настан предизвика смрт на голем ...

повеќе »
Scroll To Top