Насловна / Вести / Хрватското електростопанство гради соларни електрани во соработка со општините

Хрватското електростопанство гради соларни електрани во соработка со општините

Хрватското електростопанство (Hrvatska elektroprivreda – HEP) потпиша договори за развој на уште седум проекти за соларни електрани со вкупна инсталирана моќност од 60 MW и проценета инвестициска вредност од околу 50,6 милиони евра.  Заедно со претходно склучените договори за 11 вакви електрани, HEP сега развива 18 соларни проекти во шест градови и 12 општини, со вкупна инсталирана моќност од 168 MW.

solar3

Претседателот на Управата на HEP, вели дека компанијата во својата развојна стратегија има поставено за цел до 2030 година има вкупно 350MW капацитети во соларни електрани, од кои речиси половина ќе биде изградена врз основа на договори со локалните власти. На тој начин декарбонизацијата ќе се спроведува не само во најголемата хрватска енергетска компанија, туку и на локално ниво.

solar1

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top