Насловна / Вести / ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

Европскиот парламент оваа недела го објави својот конечен став за Директивата за обновлива енергија (RED III), притоа менувајќи ја заедничката цел уделот на обновливците во финалната потрошувачка на енергија на најмалку 45% до 2030 година. Во ажурирањето на Директивата ќе се видат сите потенцијали за развој на обновливата енергија, оптимално искористени за постигнување на целите на ЕУ за климатска неутралност до 2050 година, па затоа организацијата Zero Waste Europe (ZWE) ја изразила својата поддршка на овој став.

RED1

Директивата сега ќе бара селектирање на мешаниот отпад насочен кон согорување, со цел отстранување на што е можно повеќе фосилен материјал за рециклирање. Ажурирањето на Директивата исто така налага обврска за одвоено собирање за согорување на биогениот отпад. ZWE во соопштението ја потврди оваа одлука како „зајакнување“ на критериумите на одржливоста.

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top