Насловна / Закони

Категорија: Закони

Feed Subscription

ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

Европскиот парламент оваа недела го објави својот конечен став за Директивата за обновлива енергија (RED III), притоа менувајќи ја заедничката цел уделот на обновливците во финалната потрошувачка на енергија на најмалку 45% до 2030 година. Во ажурирањето на Директивата ќе се видат ...

повеќе »

Европскиот парламент гласаше за зголемување на целите за обновливи извори и енергетска ефикасност

Европскиот парламент гласаше за зголемување на целите за обновливи извори и енергетска ефикасност

Европскиот парламент даде поддршка на ревизијата на Директивите за обновлива енергија и енергетска ефикасност , и предложи целите да се зголемат. Исто така, одлучено е да се определат ограничувања и постепено намалување на користењето на дрвна биомаса која се смета ...

повеќе »

Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Според новите безбедносни регулативи кои стапија на сила минатиот месец, постојат најмалку 20 технологии кои се стандардни во сите автомобили во продажба во ЕУ и во Велика Британија. Новиот арсенал на безбедносна опрема  (General Safety Regulations 2) истовремено го поскапува производството ...

повеќе »

Во Франција се забранува греење и ладење на терасите и другите отворени простори

Во Франција се забранува греење и ладење на терасите и другите отворени простори

Од април годинава, во Франција е забрането користење на било какви уреди за греење и ладење на надворешни простори како што се тераси на кафулиња, барови и ресторани и сл. Образложението зад оваа одлука е заштитата на климата и штедењето ...

повеќе »

Згради без прозорци: Потсетник на времето кога се плаќал данок на дневна светлина и свеж воздух

Згради без прозорци: Потсетник на времето кога се плаќал данок на дневна светлина и свеж воздух

Низ улиците на Велика Британија, сеуште можат да се видат заѕидани прозорци, па изгледа како на секој кат објектот да има по еден вистински и еден „лажен“ прозорец. Но, тој „лажен“, некогаш бил функционален прозорец. Она што е денес видливо, ...

повеќе »

Некои од најинтересните закони во Европа: Знаете ли во која земја е задолжително садење на две дрвја за секое новороденче?

Некои од најинтересните закони во Европа: Знаете ли во која земја е задолжително садење на две дрвја за секое новороденче?

Порталот Brightside дава приказ на некои од најинтересните закони ширум Европа, кои Ви ги презентираме во продолжение, а некои од нив навистина би било добро да ги видиме и кај нас. Португалија: Нема повици и мејлови надвор од работното време ...

повеќе »

Европскиот парламент бара построги правила за намалување на емисиите на штетни гасови

Европскиот парламент бара построги правила за намалување на емисиите на штетни гасови

Европскиот парламент го усвои извештајот во кој се бара да се воведат построги контроли и правила, кога станува збор за намалување на емисиите со ефект на стаклена градина, за сите земји членки. Како што пренесуваат светските медиуми, сите држави членки ...

повеќе »

Европскиот парламент ја одложи одлуката за воведување на прекуграничниот данок на јаглерод диоксид – CBAM

Европскиот парламент ја одложи одлуката за воведување на прекуграничниот данок на јаглерод диоксид – CBAM

Ревизијата на системот на Европската унија за тргување со емисии (EU ETS) во моментот е во застој. Европскиот парламент гласаше против предлогот овој механизам да се прошири на компании со кои би биле опфатени вкупно 61% од емисиите на гасови ...

повеќе »

Босна и Хергецовина забранува изградба на мали хидроцентрали

Босна и Хергецовина забранува изградба на мали хидроцентрали

Владата на Федерацијата БиХ, го усвоила предлогот за измени и дополнувања на Законот за електрична енергија во БиХ, со кои се запира издавањето дозволи за изградба на мали хидроцентрали (МХЕ) со инсталирана моќност до 10MW. Инсталирањето на вакви хидроцентрали во ...

повеќе »
Scroll To Top