Насловна / Дневни Вести / Легализација на ловот на китови?

Легализација на ловот на китови?

Германија: Идната недела се одржува конференција на која би требало да биде постигнат компромис околу ловот на китови кој моментно е забранет. Дојче Веле (DW) побарал стручно мислење: дали е добро да се бара таков компромис?

 

Меѓународната комисија за лов на китови(IWC) е тело кое го регулира оваа тематика. Таа тематика се избори за мораториум на комерцијален лов уште од 1986 година, но земјите како Јапонија, Норвешка и Исланд ловат китови под различни изговори, користејќи ги дупките во законите. Состанокот ќе се одржи во Мароко, а се очекува некаков вид компромис помеѓу нациите кои се за и против лов на китови.

Испрати коментар

Scroll To Top