Насловна / Вести / Будимпешта ќе се грее на геотермална енергија

Будимпешта ќе се грее на геотермална енергија

Компанијата за далечинско греење  FÖTÁV во Будимпешта, и исландската групација Arctic Green Energy, потпишаа спогодба за соработка во изградба на далечинско греење втемелено на геотермалниот потенцијал. Овој проект може да заштеди до 21.000 тони CO2 годишно. Првиот голем геотермален проект со моќност  10-20 MWth, би требало да се воспостави во системот за далечинско греење на градот Будимпешта, преку предвидената соработка на двете компании.  Секторот на далечинско греење би требало да игра главна улога во постигнување на целите за заштита на климата, па фактот дека Националната зелена стратегија усвоен аминатат година вклучува програма за зелено далечинско греење, не е случајност.  Во согласност со целта утврдена во програмата, уделот на природниот гас во производството на топлина за топлификациските системи, ќе се намали од сегашните 70% на 50%, на ниво на целата земја до 2030 година, при што користењето на геотермалната енергија би можело да има клична улога.

Градот Будимпешта има долга историја во користењето на геотермалната енергија во своите познати бањи, уште од римско време.

budapesst_geothermal1

budapest_geothermal2

budapest_geothermal3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top