Насловна / Вести / Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Според новите безбедносни регулативи кои стапија на сила минатиот месец, постојат најмалку 20 технологии кои се стандардни во сите автомобили во продажба во ЕУ и во Велика Британија. Новиот арсенал на безбедносна опрема  (General Safety Regulations 2) истовремено го поскапува производството и на поевтините автомобили, што веројатно ќе доведе и до раст на нивните продажни цени.  Овие новини се воведуваат во две фази – првата фаза веќе стартуваше на 6-ти јули 2022, а втората ќе биде активирана во 2024 година.

safety1

Еден од моделите кои нема да ги преживее новите прописи е Toyota GR86. Вградувањето на камера за интелигентна асистенција за брзината на возилото и систем за одржување на возењето во рамките на сообраќајната лента, не можат лесно да се вградат во архитектурата на ова возило. Затоа, јапонската компанија најави крај за овој модел во Европа, само две години после неговата премиера.

safety2

Европската унија усвои нови регулативи со цел да го преполови бројот на смртни случаи на патиштата со 2020 година, и да се „приближи до нулта вредност“ до 2050 година. Автомобилската индустрија тврди дека безбедноста и е приоритет, но истовремено се грижи поради ригидноста на овие прописи за одредени класи на автомобили и неподготвеноста на Европската унија да ја прилагоди временската рамка и безбедносните закони кон производните циклуси на автомобислките модели.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top