Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 5)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Ангажирањето на јавни проекти треба да се гледа како општествена одговорност

Ангажирањето на јавни проекти треба да се гледа како општествена одговорност

Големата годишна награда 2019 (ГГН) на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ)  е доделена за објектот, основно училиште „Киро Глигоров“ во населбата Капиштец во Скопје, проект на проектантското биро „Бесиан Мехмети Архитектс“ (БМА) од Скопје, а автори се архитектите: Бесиан ...

повеќе »

Зошто конкурс?

Зошто конкурс?

Зошто  e потребен конкурс за локацијата кај „Треска“ е прашање кое отвора многу други сериозни прашања и дилеми. Во дводецениското интензивно градење според досегашните прописи и Деталните урбанистички планови кои беа на сила, Скопје стана задушен град и доживеа сообраќаен ...

повеќе »

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Архитект Миодраг Митровиќ добитник на наградата на Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2019 година е роден во 1948 година во Вршац, Србија. Во Скопје започнува со основно образование кое го завршува во ...

повеќе »

Дали Општина Центар ќе и даде шанса на „Треска“ да се испланира на постручен и покреативен начин?

Дали Општина Центар ќе и даде шанса на „Треска“ да се испланира на постручен и покреативен начин?

До Советот на Општина Центар доставена е граѓанска иницијатива  за распишување Архитектонско-урбанистички конкурс за локацијата на фабрика „Треска“. Оваа локација е дел од ДУП „Буњаковец 2“, изработен од планерската куќа ИНПУМА од Скопје, планер потписник е Благоја Тагасовски, планери се ...

повеќе »

Ако сакате нешто да градите, градете слободно и потоа поднесете барање за легализација

Ако сакате нешто да градите, градете слободно и потоа поднесете барање за легализација

Македонија е земја со сиромашни граѓани, како материјално, така и со дух. Се вели „сиромав човек жив ѓавол“, па така оваа „ѓаволштината“ доведе до многу „снаоѓања“ за место за живот под сонцето. Чекајќи со децении системско решение државата да се ...

повеќе »

Како да ја форсираме добрата архитектура, ако генерации ни се воспитуваат гледајќи нешто сосема друго?

Како да ја форсираме добрата архитектура, ако генерации ни се воспитуваат гледајќи нешто сосема друго?

Архитект Фросина Зафировска е кустос-советник и директор на Музејот на град Скопје и овогодишен добитник на наградата „13 Ноември“ на Град Скопје од областа на уметноста за значајни достигнувања во областа на музејската дејност, визуелните уметности, архитектурата и дизајнот. Таа ...

повеќе »

Се отвори новиот Музеј на Баухаус во Десау

Се отвори новиот Музеј на Баухаус во Десау

Додека кај нас никој не се сети да одбележи, целиот свет, а особено Германија цела година ја слави стогодишнината од формирањето на школата Баухаус во 1919 година. Централен настан во слава на школата која направи револуција во креативниот и уметнички ...

повеќе »

Храбро и функционално движење во уметноста, архитектурата и дизајнот

Храбро и функционално движење во уметноста, архитектурата и дизајнот

Оваа 2019 се одбележува стогодишнината од основањето на Баухаус, државна школа за архитектура и применета уметност која во 1919 година во Вајмар, Германија ја основал архитектот Валтер Гропиус. Баухаус е еден од најеминентните културни концепти на 20 век и неговото ...

повеќе »

Воспоставување на етичка релација на архитектот и неговото творештво

Воспоставување на етичка релација на архитектот и неговото творештво

Интервју со Марија Мано Велевска и Слободан Велевски кураторите на проектот Ослободување-на-просторот со кој Македонија се претстави на Венециското биенале за архитектура во 2018 година се вонредни професори на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Вашиот ...

повеќе »
Scroll To Top