Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 2)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Убавите згради убаво стареат

Убавите згради убаво стареат

На ист начин како што некои споменици се издигнуваат над градовите домаќини, речиси како ангели чувари (Статуата на слободата во Њујорк, споменикот „Мајката татковина повикува“ во Волгоград, Христос спасителот во Рио де Жанеиро), така се издига и Западната порта на ...

повеќе »

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Архитект Крсте С. Џидров – Џиби е роден во 1950 година во Скопје, каде завршил основно училиште, гимназија и дипломирал архитектура на Архитектонско-градежниот факултет, кај професор Борис Чипан.   Од 1980 до 2004 како архитект проектант, работи во АД Алумина, ...

повеќе »

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Икона на 20 век: Шарлот Перијан

Икона на 20 век: Шарлот Перијан

Заедно со Жан Прув, Пјер Жанере и Ле Корбизје, Шарлот Перијан (1903 – 1999) се смета за една од најзначајните архитекти и дизајнери на мебел од средината на 20 век. Жан Прув велел дека таа е меѓу ретките дизајнери кои ...

повеќе »

Пливачкиот комплекс на Олимписките игри – Токио 2020

Пливачкиот комплекс на Олимписките игри – Токио 2020

Олимписките игри му донесоа на Токио подарок во вид на компромис. Од иновативни проекти до постари спортски објекти, најголемиот спортски настан на светот го прават Токио да гледа како на минатото, така и на иднината. Токму тоа е случајот со ...

повеќе »

Стадионот во Токио спремен да ги отвори вратите за Олимпијадата

Стадионот во Токио спремен да ги отвори вратите за Олимпијадата

Летните олимписки игри во модерната ера која датира од 1896 година кога се одржале во Атина, откажани се само три пати. Игрите во 1916 година во Берлин станале жртва на Првата светска војна, а истото се случило и со игрите ...

повеќе »
Scroll To Top