Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 3)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Интервју Саша Богдановиќ: Продолжуваме со ревизија на плановите до постигнување на целта

Интервју Саша Богдановиќ: Продолжуваме со ревизија на плановите до постигнување на целта

Дали го потпишавте Одобрението за градење за објектот кај „Холидеј Ин“? Управниот акт за тој објект е сѐ уште во тек. Кога ќе се исцрпат сите правни постапки, ќе го знаеме конечниот исход и како ќе постапи Општината. За да ...

повеќе »

Кој е без квадратен метар на диво, прв нека фрли камен!

Кој е без квадратен метар на диво, прв нека фрли камен!

ОН-Хабитат е програма на Обединетите нации која е насочена кон подобра урбана иднина. Нивната мисија е да промовира развој на социјални и еколошки одржливи населби и постигнување соодветно засолниште за сите. Тие велат дека градовите се соочуваат со невидени демографски, ...

повеќе »

Javier Riera: Неговите интервенции самите стануваат пејзажи

Javier Riera: Неговите интервенции самите стануваат пејзажи

Javier Riera е роден во 1964 година во Авилес, Шпанија. Студирал ликовна уметност во Саламанка, а се обучувал и во работилницата на Contemporary Art Workshops of El Círculo de Bellas Artes во  Мадрид. Неговата кариера била  фокусирана на сликарството до ...

повеќе »

Интервју: Никола Ѓорѓиевски – Награда за архитектура ПОРТА 3 2020

Интервју: Никола Ѓорѓиевски – Награда за архитектура ПОРТА 3 2020

Сè повеќе ни требаат архитекти кои сонуваат отколку архитекти кои репродуцираат Редакцијата на Порта 3 со задоволство ја додели наградата на млад архитект кој неуморно се залага за вистински вредности во архитектурата и урбанизмот и за професионализам. Дипломиравте архитектура во ...

повеќе »

„Ла Бонбониера“ и Марадона создаваат магија

„Ла Бонбониера“ и Марадона создаваат магија

Главниот град на Аргентина е сместен во непрегледна долина наречена Пампас, на јужниот брег, на естуарот Рио де ла Плата, кој претставува заедничко устие на реките Парана и Уругвај во Атлантикот. Буенос Аирес, што во превод значи „добар воздух“ е ...

повеќе »

Мишко Ралев: Моќта на ААМ произлегува од моќта на секој архитект поединечно

Мишко Ралев: Моќта на ААМ произлегува од моќта на секој архитект поединечно

Архитект, Мишко Ралев е новиот  претседател на Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ. Професор д-р Мишко Ралев, (1961 Скопје), е еден од основачите на Факултетот за архитектура и дизајн на Универзитетот Американ Колеџ Скопје (УАКС), и во моментот ја ...

повеќе »

Професор Константиновски му даде идентитет на факултетот

Професор Константиновски му даде идентитет на факултетот

Роден во 1930 година во вила на крал Петар во Параќин, како четврто дете во семејство на правник, срески началник и гимназиска учителка, професорот Георги Константиновски за себе вели дека е човек со две крштеници. Мајка му Христина, како горда ...

повеќе »

Професор Мирослав Грчев: „Скопје 2014“ е архитектонскиот Армагедон

Професор Мирослав Грчев: „Скопје 2014“ е архитектонскиот Армагедон

Интервју со архитект д-р Мирослав Грчев, редовен професор на Архитектонски факултет Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Зошто предлог-планот за центарот на Скопје е само опфатот Мал ринг 1 (од десната страна на Вардар), а не е опфатено целото подрачје ...

повеќе »

Георги Курасов: Уметник со впечатлива индивидуалност

Георги Курасов: Уметник со впечатлива индивидуалност

Георги Курасов е роден во 1958 година во СССР, во тогашен Ленинград. Тој сè уште живее и твори во истиот град, денес Санкт Петербург, Русија, каде уште од детството цртал загледан низ прозорецот во руската зима.  Детството го поминал во ...

повеќе »
Scroll To Top