Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1131)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Mашината за пишување како уметничка алатка

Mашината за пишување како уметничка алатка

Уметникот Pablo Gamboa Santos се откажал од четка и се свртел кон една необична алатка за својата уметност – машината за пишување. Тој реализирал серија интересни илустрации во кои се создава интеракција помеѓу ликовите и пејзажите направени од буквите на ...

повеќе »

Куќа инспирирана од стилот на Баухаус

Куќа инспирирана од стилот на Баухаус

Школата Баухаус со својот стил сигурно многу влијаела на современата архитектура. Под таквото влијание реализирана е и оваа прекрасна модерна вила во Бразилија која ја проектирал архитектот Ney Lima. Освен во стилот на Баухаус, архитектот инспирација нашол и во модерните ...

повеќе »

Фасади како сценографија

Фасади како сценографија

Францускиот уметниик и фотограф Zacharie Gaudrillot-Roy создаде серија „Фасади“, која нуди визија на еден непознат свет кој би можел да биде само слика, без интимен простор. Фасадата е првото нешто што го гледате, тоа е површината на зградата. Таа може ...

повеќе »

Изложба на македонските дела претставени на Биеналето на архитектура во Венеција

Изложба на македонските дела претставени на Биеналето на архитектура во Венеција

Во Музејот на Град Скопје синоќа беше отворена изложбата на сите проекти со кои земјава учествуваше на Венециското биенале на архитектура. На изложбата насловена „Република Македонија на Венециско биенале за архитектура 2004-2012“ за првпат на едно место се претставени петте ...

повеќе »

Куќарка на дрво која ги исполнува соништата на децата

Куќарка на дрво која ги исполнува соништата на децата

Проектот на британското студио Blue Forest  претставува реализација на детската имагинација – куќарка на дрво од бајките. Проектот наречен Quiet Treehouse е претставен на британската изложба Ideal Home Show, по што ќе бидe дониран на детската болница Chestnut Tree House ...

повеќе »

Адингколор – внатрешна бела боја

Адингколор – внатрешна бела боја

Пролетта е одличен период  за реновирање и молерисување на вашиот дом и канцеларии. Одберете висококвалитетна внатрешна бела дисперзна боја. Адингколор се применува за завршна обработка на внатрешни ѕидни и плафонски површини. Едноставно се тонира во боја и нијанси по избор. ...

повеќе »

Кејот кај објектите на државните институции ќе стане шеталиште

Кејот кај објектите на државните институции ќе стане шеталиште

Кејот на реката Вардар, кај објектите на државните институции, конечно заличи на шеталиште. Деновиве со багери и камиони се чисти ѓубрето и се собира земјата, што беше ископана за изградба на објектите на МНР, Уставниот суд, Агенцијата за електронски комуникации ...

повеќе »

Презентација на француска патувачка библиотека во Скопје

Презентација на француска патувачка библиотека во Скопје

Денеска во организација на проектниот простор Прес ту Егзит во Автономно културниот социјален центар (АКСЦ), се случува целодневен настан на кој се претставува проект на колективот Zines of  the zone од Франција, а кој претставува патувачка библиотека составена од фотозини, ...

повеќе »

Македонија прва во регионот го изработи Третиот план за климатски промени

Македонија прва во регионот го изработи Третиот план за климатски промени

Македонија го изработи Третиот национален план за климатски промени со што стана првата земја во регионот што има изработено трет ваков документ. Во него се содржани препораки и мерки за адаптација кон климатските промени и обезбедување на зелен развој на локално, државно и ...

повеќе »
Scroll To Top