Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1140)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Модерна семејна куќа со светли тропски тонови

Модерна семејна куќа со светли тропски тонови

Многу светски дизајнери во последно време користат неутрални бои, како сива, црна и бела, но ваквите тонови понекогаш даваат стерилен изглед на домот, без употреба на светли и живи бои. Оваа куќа е дизајнирана од страна на тимот на архитектот ...

повеќе »

За да има залез, мора да има изгрев

За да има залез, мора да има изгрев

Катастрофа во Скопје, земјотрес, рушевини. Градот се обновува, помага цел свет, мајстори. Скромно гради и македонскиот мајстор. Наскоро скромноста станува минато, тој порасна. Почнува да шета низ светот, проектира, гради, од исток до запад, од југ до север. Гради низ ...

повеќе »

Колористична улична уметност

Колористична улична уметност

Уличниот уметник Sath користејќи фигуративни елементи создава колористична улична уметност. Тој ги искористува секојдневните улични ситуации и површини, и ги транформира во еден поинаков контекст. Неговите дела досега може да се сретнат низ улиците на Тајланд и Шпанија.

повеќе »

Нов луксузен бутик на „Диор“ во Сеул

Нов луксузен бутик на „Диор“ во Сеул

Познатата модна куќа „Диор“ отвори уште еден современ продажен простор во Сеул. Проектот е изработен од архитектот Christian de Portzamparc, а дизајнот и декоративните елементи од Peter Marino. Шесткатниот објект претставува дирекна рефлекција на луксузот и отменоста на Диор, претставена ...

повеќе »

Интензивно се истражува палатата во Билазора кај Свети Николе

Интензивно се истражува палатата во Билазора кај Свети Николе

Тим македонски археолози, предводени од проф. д-р Драги Митревски од Филозофскиот факултет во Скопје, интензивно работат на археолошкиот локалитет Билазора во с. Кнежје близу Свети Николе. Како што вели Митревски, станува збор за еден од најзначајните раноантички локалитети во Македонија ...

повеќе »

Асфалтирање на улица „Довлеџик“ во Битола

Асфалтирање на улица „Довлеџик“ во Битола

Влезот на Битола од страната на Охрид  добива нов лик. Во тек е асфалтирањето на улицата „Довлеџик“, односно завршува втората фаза од целосната реконструкција на истата, чија вредност е околу 7.5 милиони денари. „ Според проектот должината на целата интервенција ...

повеќе »

Целосно истражен aнтичкиот теaтар во Скупи

Целосно истражен aнтичкиот теaтар во Скупи

Со финaнсиска поддршка од Министерство за култура, а во координација на Управата за заштита на културното наследство, деновиве завршија археолошките истражувања на античкиот театар на археолошкиот локалитет Скупи, Скопје. Почнувајќи од август 2013 година, итражувањата се реализираа во соработка со ...

повеќе »

Поставена станица за полнење електрични возила во катната гаража „Македонска фаланга”

Поставена станица за полнење електрични возила во катната гаража „Македонска фаланга”

Денеска официјално се пушти во употреба станица за полнење електрични возила, која е поставена на првиот кат на катната гаража „Македонска фаланга“. На пуштањето во употреба на новата станица за полнење електрични возила присуствуваше и градоначалникот на Град Скопје, Коце ...

повеќе »

Џенифер Лопез ја продаде својата вила на Флорида

Џенифер Лопез ја продаде својата вила на Флорида

Овој прекрасен имот на Џенифер Лопез, сега има нов сопственик и тоа е славниот рок музичар Фил Колинс кој ја купил по цена од 33 милиони долари. Сместен во луксузна област, овој имот има прекрасна вила во својот централен дел, ...

повеќе »
Scroll To Top