Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1150)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Ентони Кидис ја продава својата вила за 4,3 милиони долари

Ентони Кидис ја продава својата вила за 4,3 милиони долари

Фронтменот на „Ред Хот Чили Пејперс“ Ентони Кидис, ја продава својата вила на „Сансет Стрип“ во Холивуд Хилс  за 4,3 милиони долари. Изградена во 1940 година, оваа вила во европски стил е една од ретките резиденции од овој тип во ...

повеќе »

Реконструкција на железничката станица во Битола

Реконструкција на железничката станица во Битола

Ќе се реконструира железничката станица во Битола, во рамките на проектот на Министерството за транспорт и врски за реконструкција и надградба на 10 железнички станици на Коридорот 10 и кракот 10 Д на овој коридор. Проектот е вреден 2,2 милиони ...

повеќе »

Изложба на Мона Хатум во Центар Помпиду

Изложба на Мона Хатум во Центар Помпиду

Вчера во Центарот Помпиду во Париз, отворена е самостојна изложба на една од највлијателните уметници во втората половина на 20 век па до денес, Мона Хатум. На изложбата се поставени над 100 дела од доцните 1970-ти до денес. Сеопфатниот избор ...

повеќе »

Се продава приватно земјиште во Австралија големо колку Англија

Се продава приватно земјиште во Австралија големо колку Англија

Најголемото приватно земјиште на светот, големо колку цела Англија, кое се наоѓа во Австралија, е на продажба по цена од 325 милиони долари. Меѓутоа, на земјиштето што се простира на 23.000 квадратни километри, работат само 150 луѓе кои ја чуваат ...

повеќе »

Дивата депонија во Тетово: Предлог решение има, ама е заборавено!?

Дивата депонија во Тетово: Предлог решение има, ама е заборавено!?

Со оглед на тоа што во јавноста е познато дека долгогодишниот проблем со дивата депонија во Тетово, која претставуваше еден од најголемите загадувачи на градот и неговиот воздух, е решен, се одлучивме да спроведеме едно истражување во врска со овој ...

повеќе »

Четири најдобри висококатници за 2015 година

Четири најдобри висококатници за 2015 година

Интернационалната организација којашто се фокусира на урбаното планирање, дизајнот и конструктивните елементи на висококатниците наречена The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) објави листа на најдобрите четири висококатници во светот за 2015 година, а се очекува оваа година ...

повеќе »

Павилјон од рециклиран материјал во Њујорк

Павилјон од рециклиран материјал во Њујорк

Архитектонското студио Izaskun Chinchilla Architects во Њујорк го постави павилјонот наречен „Organic Growth Pavilion“ како дел од нивната победа на „City of Dreams“ за двата најдобри павилјони. Главната идеја на архитектите била да создадат простор во кој ќе ги демонстрираат ...

повеќе »

Минимален стан во Русија

Минимален стан во Русија

Кога станува збор за проектирање на удобни станови, тогаш може да се предложат безброј иновативни решенија кои одлично би одговарале на таквите простори, но кога станува збор за проектирање на екстремно мали простори, тогаш иновативноста на дизајнерите доаѓа до вистински ...

повеќе »

ЈП „Исар“ отвори погон за селекција и складирање на отпад

ЈП „Исар“ отвори погон за селекција и складирање на отпад

ЈП „Исар“ отвори погон за селекција и складирање на отпад. Погонот е со тенденција да прерасне во фабрика за селекција на пластика, хартија и лимена амбалажа. Објектот е лоциран на булеварот „Партизанска“ близу ООУ Тошо Арсов. Иако скромно, машините што ...

повеќе »
Scroll To Top