Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1130)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Ултрамодерен стан со пријатна атмосфера

Ултрамодерен стан со пријатна атмосфера

Овој стан се наоѓа во градот Дњепропетровск во Украина, и претставува ултрамодерен простор со уникатна атмосфера. Клиентот барал модерност и удобност, а дизајнерите ставиле значаен акцент и на подовите. Основната идеја е комбинација и интеракција на бои, материјали и текстура ...

повеќе »

Легализирани приближно 4.000 дивоградби во Кисела Вода

Легализирани приближно 4.000 дивоградби во Кисела Вода

Продолжува континуитетот на легализација на дивоградбите во општина Кисела Вода. Со денешното доделување на новите решенија од страна на градоначалникот Билјана Беличанец-Алексиќ, бројот на легализирани објекти се искачи на 3962. -Денес, уште 50тина семејства од општина Кисела Вода се стекнуваат ...

повеќе »

Меморијален споменик во шумски предел на Норвешка

Меморијален споменик во шумски предел на Норвешка

По повод одбележувањето на четири години од терористичкиот напад во Норвешка, при што животот го изгубија 77 лица, на островот Utøya е поставена меморијална скулптура наречена The Clearing, дизајнирана од студиото 3RW. Скулптурата се состои од метален прстен на којшто ...

повеќе »

Шведска прогласена за најеколошка земја во светот

Шведска прогласена за најеколошка земја во светот

Најновите истражувања на компанијата Robeco SAM во чијшто истражувачки процес биле вклучени вкупно 60 земји од целиот свет, покажале дека Шведска го зазема првото место за земја со најголем број самоодржливи аспекти. Веднаш по неа на второто место се наоѓа ...

повеќе »

По 64 години ќе се реконструира градинката „13 Ноември“ во Центар

По 64 години ќе се реконструира градинката „13 Ноември“ во Центар

По 64 години, градинката „13 Ноември“ целосно ќе се реконструира и ќе биде извршено неопходното проширување. Општина Центар излезе во пресрет на барањата на родителите за подобрување на условите каде што престојуваат нивните деца. Реконструкцијата ги опфаќа канцелариите, занималните, комуникациите, ...

повеќе »

Изложба на Сашо Саздовски и Пандора Апостолоска-Саздовска во МЦ Галерија во Њујорк

Изложба на Сашо Саздовски и Пандора Апостолоска-Саздовска во МЦ Галерија во Њујорк

Во просториите на МЦ Галерија во Њујорк поставена е заедничка изложба на македонските автори Сашо Саздовски и Пандора Апостолоска-Саздовска. Пандора Апостолоска-Саздовска на оваа изложба се претставува со инсталација Long. Loud. Silence, односно со (објекти) во кои ги истражува (скриените зборови) ...

повеќе »

Стариот охридски рибарски чун – сведок на далечни времиња

Стариот охридски рибарски чун – сведок на далечни времиња

Охриѓани со трепет во срцата ја дочекаа веста дека на 4 јуни повторно заплови  реконструираниот стар рибарски чун по водите на Охридско Езеро, за постарите само далечно сеќавање а за помладите само една раскажувана приказна од старите сограѓани и стари ...

повеќе »

34 решенија за легализација на бесправно изградени објекти во Битола

34 решенија за легализација на бесправно изградени објекти во Битола

Градоначалникот на општина Битола, Владимир Талески, додели 34 решенија за легализација на бесправно изградени објекти. Вкупниот број на поднесени барања изнесува 12.557, од кои над половина, односно над шест илјади се веќе завршени – легализирани. „Сите оние граѓани кои што ...

повеќе »

ЈП „ПОЦ“ во нови простории

ЈП „ПОЦ“ во нови простории

Јавното претпријатие „Паркизни на општина Центар“ се всели во нови простории. Како што денеска рече директорот на ЈП ПОЦ, Саша Богдановиќ, ова не се обични канцеларии, туку простории каде што се креира политиката за добробит на граѓаните. Пред две години, ...

повеќе »
Scroll To Top