Насловна / Вести / Зелена револуција во производството на бетон

Зелена револуција во производството на бетон

Компанијата Carbonaide од Финска, ќе искористи речиси два милиони долари собрани средства за почетно финансирање за да го трансформира загадувањето на воздухот во цврст материјал сличен на камен.

Овој метод, базиран на научни истражувања, овозможува штетниот јаглерод диоксид да се минерализира и да се претвори во материјал кој може да се користи во производството на бетон. Ова ја намалува потребата за производство на цемент, што е главен придонесувач за глобалните емисии на јаглерод.

Доколку Carbonaide успешно започне масовно производство во својата пилот-фабрика, тоа ќе има големо влијание врз градежната индустрија и ќе придонесе за заштита на нашата животна средина. Бетонот е вториот најкористен материјал на планетата, а неговото производство е одговорно за приближно осум отсто од глобалното загадување на воздухот.

Tapio Vehmas, извршен директор на Carbonaid, наведува дека мисијата на компанијата е да придонесе за создавање на одржлива иднина преку иновативна технологија која ги намалува емисиите на јаглерод при производството на градежни материјали, додека задржува повеќе CO2 отколку што се ослободува при нивната употреба.

Минерализацијата, хемиски процес кој се јавува кога одредени видови карпи се изложени на јаглерод диоксид, овозможува загадувањето перманентно да се складира и го спречува неговото враќање во атмосферата.

Техниката што ја применува Carbonaide, признаена уште во 2022 година, придонесува минерализираниот јаглерод да се интегрира во префабрикуван бетон, со што се намалува потребата за цемент. Цементот е компонентата која најмногу придонесува за загадувањето во производството на бетон, со учество до 90 отсто од вкупното загадување во оваа индустрија.

 

Експертскиот тим на Carbonaide верува дека е можно да се преполови загадувањето што го произведува најчесто користениот вид цемент. Vehmas гледа голем потенцијал изградениот свет да стане место каде што се складира CO2, имајќи предвид дека тој претставува најголема количина на материјал произведен од луѓето.

Други иноватори исто така истражуваат решенија за овие проблеми, користејќи методи од далечното минато, како што се градежните техники што ги користеле Римјаните, чии градби опстанале низ вековите.

Примената на одржливи и енергетски ефикасни методи на градба може значително да придонесе за намалување на загадувањето на воздухот и да донесе големи заштеди.

Иновативниот бетон што го развива Carbonaide може дополнително да ги подобри веќе постоечките концепти за одржлив дизајн. Индустријата со нетрпение го следи пробното производство во Финска.

Vehmas истакнува дека главниот предизвик во комерцијализацијата ќе биде постигнување пониски трошоци во споредба со конвенционалните, загадувачки алтернативи. Доколку тоа не се постигне, не може да се гарантира доминацијата на нивната технологија во иднина.

Оваа технологија би можела да иницира процес во кој изградената средина ќе стане гробница наместо извор на јаглерод.

Испрати коментар

Scroll To Top