Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1120)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

ТЕ-ТО ќе се продава?

ТЕ-ТО ќе се продава?

Руската енергетска компанија ТГК-2, која во своја сопственост ја има термоелектростаницата ТЕ-ТО од Скопје, ја разгледува можноста за продажба на дел од активите на кинески инвеститор и руската компанија смета дека ќе добие средства за гаснење на долгот. Централата се ...

повеќе »

Македонија ги следи енергетските трендови

Македонија ги следи енергетските трендови

Се почест е бројот на македонски компании кои внимаваат на енергетската ефикасност, на заштедата на енергија како начин да ја подобрат својата рентабилност и да остварат подобри финансиски резултати.  Во услови на висока цена на електричната енергија поради недостиг на ...

повеќе »

Обновата на дрвениот мост во Струга ќе се бара преку европските фондови

Обновата на дрвениот мост во Струга ќе се бара преку европските фондови

Изградбата на дрвениот мост, кој пред три години од безбедносни причини беше целосно отстранет, требаше да се изгради уште минатата година, пишува Ohridpress. Речиси три години се очекува мостот повторно да се изгради, а денес во Струга на неговото место ...

повеќе »

Во САД ќе биде отворен првиот музеј на улична уметност

Во САД ќе биде отворен првиот музеј на улична уметност

Во САД, на почетокот на јуни ќе биде отворен првиот музеј на улична уметност. За таа цел, Центарот за современа уметност во Њуjoрк ќе претвори напуштена фабрика со површина од над 30.000 квадратни метри во простор во кој ќе бидат ...

повеќе »

Уредување на зелените површини во Охрид

Уредување на зелените површини во Охрид

Службите на „Охридски Комуналец“ ги уредуваат зелените површини на неколку локации низ стариот дел од градот. Вчера се вршеше рачно косење на тревата и расчистување на просторот околу скалите кои водат од Долни Сарај кон Канео. Се уредува и просторот ...

повеќе »

Ново наоѓалиште на нафта во Казахстан

Ново наоѓалиште на нафта во Казахстан

МОЛ – унгарската нафтена компанија преку Будимпештанската берза извести дека открила ново наоѓалиште на нафта на едно поле во Казахстан. Според информациите од унгарската нафтена компанија, нафтата е откриена во едно поле во Федоровскиот блок во Казахстан, а забележан е ...

повеќе »

Почна летната шема на жичарницата и туристичкиот автобус

Почна летната шема на жичарницата и туристичкиот автобус

Жичарницата на Водно и туристичкиот панорамски автобус почнаа да возат по летна шема. Жичарницата почна да работи од 9 до 19 часот. Тоа се, всушност, првиот и последен термин за качување, односно симнување од Водно. И панорамскиот туристички автобус го ...

повеќе »

Прослава по повод реновирањето на ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ во Битола

Прослава по повод реновирањето на ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ во Битола

Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието во соработка со општина Битола, денеска ќе го прослави завршетокот на реновирањето на основното училиште „Ѓорѓи Сугарев“. Ученичката заедница во ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ е од различни мешани етнички групи, Македонци, Албанци, Роми ...

повеќе »

Сообраќајот во Скопје неделава ќе биде со привремен режим

Сообраќајот во Скопје неделава ќе биде со привремен режим

Градот Скопје ги известува граѓаните дека од денеска по 15 часот, ќе почне нанесувањето на завршниот слој асфалт на новопробиените две сообраќајни ленти на булеварот „Трета македонска бригада“ во Аеродром. Поради тоа, на делови од овој булевар ќе се воведе ...

повеќе »
Scroll To Top