Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1160)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Враќање на легендарниот автобус од филмот „Кој тоа таму пее“

Враќање на легендарниот автобус од филмот „Кој тоа таму пее“

Реставрација на автобусот од култниот филм „Кој тоа таму пее“ почна во просториите на Јадран филм во Загреб, а по темелната реконструкција и враќање на автобусот во состојба каква што беше за време на снимањето во 1980 година, се планира ...

повеќе »

6. Годишна изложба на Факултетот за архитектура и дизајн при УАКС во Музејот на град Скопје

6. Годишна изложба на Факултетот за архитектура и дизајн при УАКС во Музејот на град Скопје

Вечер (3 јуни) во 20 часот во Музеј на град Скопје ќе биде отворена 6. Годишна изложба на Факултетот за архитектура и дизајн при Универзитетот Американ колеџ Скопје. Годишните изложби на Школата за архитектура претставуваат можност заинтересираните да се запознаат ...

повеќе »

Прилеп ќе добие модерен Скејт парк

Прилеп ќе добие модерен Скејт парк

Градот под Марковите кули наскоро ќе добие модерен Скејт парк, кој ќе биде со површина од 1.331 м2 и ќе може да се користи за возење на скејтборд, ролери или BMX велосипеди. Исто така, просторот ќе може да се користи ...

повеќе »

Одлична шумска куќа во Финска

Одлична шумска куќа во Финска

Оваа совршена куќа е сместена на брегот на езерото Кивијарки, во близина на Лумаки, Финска. Куќата претставува викендица за едно докторско семејство, а нејзината диспозиција во шума и во близина на езерскиот брег му овозможува на сопственикот во секое време ...

повеќе »

Годишна изложба на ученици од „ОГУ Кочo Рацин“ во кафе бар „Ли“

Годишна изложба на ученици од „ОГУ Кочo Рацин“ во кафе бар „Ли“

Вечер (3 јуни) во кафе бар „Ли“ ќе се одржи годишна изложба на учениците од курсевите по цртање и сликање организирани од „Отворен Граѓански Универзитет – Кочo Рацин“ Скопје. На изложбата ке бидат изложени 13 авторски дела изработени во техниката ...

повеќе »

Познати објекти на Френк Лојт Рајт со нови енергетско ефикасни карактеристики

Познати објекти на Френк Лојт Рајт со нови енергетско ефикасни карактеристики

Како дел од визијата на Франк Лојт Рајт, два од неговите најпознати историски објекти, Taliesin West и Taliesin во Аризона и Виконсин, се надградени со над 2.000 лед диоди со што би се намалил трошокот на енергија. Компанијата OSRAM Sylvania, ...

повеќе »

Мал апартман со класична убавина

Мал апартман со класична убавина

Дизајнерот на ентериери Inna Usubyan е проектант на ова студио од 32 метри квадратни со локација во Москва. Во целиот простор преовладуваат нијанси на бело, сиво и кафено, а монотонијата е разбиена со неколку акцентирани детали. Во малиот апартман, просторот ...

повеќе »

Градежни активности во новата населба „Златен рид“ во Битола

Градежни активности во новата населба „Златен рид“ во Битола

Во „ Златен рид “, новата населба која се протега на територијата на Старата касарна  во Битола, поставена е фекална канализација, атмосферска канализација и водовод. Исто така, се прави коловоз во СРУ 1 во делот на АРМ Четврт  1 во ...

повеќе »

Исчистени косините на реката Вардар и на Усјански канал

Исчистени косините на реката Вардар и на Усјански канал

Екипите на ЈП „Улици и патишта“ во текот на изминатиот месец рачно ги чистеа косините и коритото на реката Вардар од нискостеблеста вегетација. Чистењето се спроведе на потегот од Луна Парк во правец кон мостот Гоце Делчев од двете страни ...

повеќе »
Scroll To Top