Насловна / Author Archives: Порта3 (page 10)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Еден од најубавите мостови во светот – Хаџу во Иран

Еден од најубавите мостови во светот – Хаџу во Иран

Мостот Хаџу се наоѓа во провинцијата Исфахан, Иран. Во времето кога е изграден служел како мост на реката Зајанде, но и како брана, зграда и место за јавни собири. Тој е претставник на врвот на персиската архитектура за време на ...

повеќе »

Спортско-рекреативните трети места на Скопје

Спортско-рекреативните трети места на Скопје

Tретите места се простори кои не се наш дом или работно место, а во кои слободно се среќаваат жителите на една заедница. Тука спаѓаат: културните центри, библиотеките, кината, зелените јавни површини, спортско-рекреативните површини, кафулињата и местата за одмор и прошетки. ...

повеќе »

Трапезоидна бетонска куќа во шума во Словачка

Трапезоидна бетонска куќа во шума во Словачка

Архитектонското биро Ksa Studený ја проектирало оваа трапезоидна куќа од бетон и стакло за да го врами погледот на шумата во близина на селото Пернек во Словачка. Вкопана во кос терен, куќата од 200 квадратни метри има стаклена фасада со ...

повеќе »

Нема враќање – 41 отсто од архитектите користат вештачка интелигенција, открива извештајот на RIBA

Нема враќање – 41 отсто од архитектите користат вештачка интелигенција, открива извештајот на RIBA

Иднината на вештачката интелигенција и она што таа претставува за архитектонската професија и општеството генерално се повеќе се дискутира низ светот. Исто така, Кралскиот институт на британски архитекти (RIBA) го објави својот извештај пред една недела во кој детално се ...

повеќе »

Најубавите минималистички згради

Најубавите минималистички згради

Минималистичката архитектура се потпира на чисти линии, отворени простори и обилни извори на светлина, што докажува дека соголувањето на зградата на нејзината гола суштина може да даде извонредни резултати. Иако минималистичките структури изгледаат едноставни, па дури и монотони, геометриските форми ...

повеќе »

Стан во срцето на Братислава, реновиран во согласност со динамичниот живот на семејството

Стан во срцето на Братислава, реновиран во согласност со динамичниот живот на семејството

Станот е целосно трансформиран по напорно реновирање, во согласност со желбите на едно петчлено семејство. Резултатот комбинира историски елементи и модерен дизајн, со акцент на паметните технолошки решенија. Сопствениците на станот во срцето на Братислава, петчлено семејство, живеат со динамично ...

повеќе »

13 најубави „тереми“ во Русија

13 најубави „тереми“ во Русија

Необични контури, изобилство на украсни резби и кров во форма на шатор – ако видите ваква куќа што изгледа како замок од руска бајка, знајте дека е „терем“ (овој збор на руски значи „горниот дел од дрвена куќа што личи ...

повеќе »

Samsung лансира Galaxy прстен кој може да ни го спаси животот

Samsung лансира Galaxy прстен кој може да ни го спаси животот

Не се случува секој ден технолошки гигант како Samsung да одлучи да отстапи од конвенционалниот пат на паметните часовници и мобилни телефони и да се впушти во нешто толку елегантно и ненаметливо како паметен прстен, Galaxy Ring … Самата идеја ...

повеќе »

Молови – бетонски уништувачи на одржливите заедници

Молови – бетонски уништувачи на одржливите заедници

Затворените трговски центри (молови) стануваат сеприсутна појава и клучен дел од модерното општество, нудејќи лесна пристапност, разновидност и забава под еден ист кров. Многумина сметаат дека моловите се физичка претстава на човековата култура во последниот век, односно физичка локација каде ...

повеќе »
Scroll To Top