Насловна / Author Archives: Порта3 (page 20)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Со виртуелна и аугментирана реалност во оживување на Хераклеја Линкестис

Со виртуелна и аугментирана реалност во оживување на Хераклеја Линкестис

Во секојдневието често се среќаваме со поимот виртуелна реалност, технологија чијашто примена е сѐ поголема, особено во областа на забавните и креативните индустрии. Неодамна нашето внимание го привлече Саемот на македонски игри во Скопје каде беше претставен и проектот за ...

повеќе »

Даниел Цеков од Адинг: Градежните материјали нема да поевтинат, домашните производители „втори“ снабдувачи

Даниел Цеков од Адинг: Градежните материјали нема да поевтинат, домашните производители „втори“ снабдувачи

Нарушените транспортни врски со Истокот поради блокадите во Црвеното Море значително ја поскапеа испораката на репроматеријали и опрема и е нов предизвик за индустријата на градежни материјали, каде на цените влијае и таксата за количината на емисијата на јаглероден диоскид, ...

повеќе »

Лего слави 85 години Бетмен со нов Готам сет

Лего слави 85 години Бетмен со нов Готам сет

Лего и Warner Bros се здружија за да прослават 85 години од Мрачниот витез со комплет што го реконструира Готам Сити каков што сме го виделе во анимираната серија Бетмен. Бетмен е и секогаш ќе биде еден од најпознатите суперхерои ...

повеќе »

Покана за дебата: Трансформација – модернистичко архитектонско наследство

Покана за дебата: Трансформација – модернистичко архитектонско наследство

Објектите од постземјотресната обнова на Скопје после 1963 година, меѓу кои и извонредни примери кои претставуваат икони на тоа време, моментално се наоѓаат во различна состојба, поради недоволно и ненавремено тековно одржување и природните (атмосферски) влијанија. На кои начини поединци ...

повеќе »

Оскар Нимаер: „Многу е ретко луѓето да имаат добар вкус“

Оскар Нимаер: „Многу е ретко луѓето да имаат добар вкус“

Можеби најсоодветниот трибјут на делото на Оскар Нимаер (1907 – 2012), архитект кој целиот свој век го помина борејќи се против прави агли, лежи токму во тоа што, на 103-годишна возраст, тој можеше да црта само со брановидни, криви линии. ...

повеќе »

„Најдрагиот Пинокио“ во Скопје во Чифте амам

„Најдрагиот Пинокио“ во Скопје во Чифте амам

Во галеријата Чифте амам, вчера беше отворена изложбата „Најдрагиот Пинокио“(Carissimo Pinocchio), која пред македонската јавност претставува 60 атрактивни дизајнерски проекти. Со оваа изложба амбасадата на Италија во Скопје и ИТА Скопје во соработка со Националната галерија на Република Северна Македонија ...

повеќе »

Столицата Able може да се реконфигурира

Столицата Able може да се реконфигурира

Шведскиот бренд за мебел Blå Station претстави столица со метална рамка со заменливи делови што може да се реконфигурираат за да се прилагодат нејзината функционалност и дизајн. Опишана од брендот како „конструкција која се среќава со разиграност и променливост“, столицата ...

повеќе »

Течна бетонска форма за уметнички простор во Индија

Течна бетонска форма за уметнички простор во Индија

Малтер во боја на теракота направен од локален песок ја покрива заоблената, бетонска структура на Hampi Art Labs, уметнички центар во Карнатака, Индија, дело на архитектонското биро Sameep Padora & Associates. Hampi Art Labs е проектиран од Sameep Padora & ...

повеќе »

Вовед во урбана морфологија (1 дел)

Вовед во урбана морфологија (1 дел)

1. Вовед Морфологијата на урбаните простори се согледува низ изучување на формата и структурата на градот, положбата и функцијата на градот, особено на неговите изградени делови и отворените јавни простори како блокови, објекти, улици, плоштади, паркови и сл. Според тоа, ...

повеќе »
Scroll To Top