Насловна / Author Archives: Порта3 (page 30)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Иницијатива да се прогласи Ден на жените инженери и архитекти во Македонија

Иницијатива да се прогласи Ден на жените инженери и архитекти во Македонија

Нашиот соработник, архитект Д-р Владимир Ладински, кој живее и работи во Англија (добитник на наградата Порта 3 за 2023 година) поднесе Предлог иницијатива за прогласување 24 февруари или 30 април ден на жените инженери и архитекти во Република Северна Македонија. ...

повеќе »

Оглас за избор на членови на Партиципативно тело за урбанизам на Град Скопје

Оглас за избор на членови на Партиципативно тело за урбанизам на Град Скопје

Јавниот оглас за избор на членови на Партиципативно тело за урбанизам на Град Скопје, којшто е отворен до 21. февруари 2024 година. Повеќе информации на следниот линк. Огласот го дефинира Партиципативното тело на следниот начин: „Партиципативното тело за урбанизам ги ...

повеќе »

Во четврток ИАС’23 – Изложба на архитектонски студија на АФС

Во четврток ИАС’23 – Изложба на архитектонски студија на АФС

23. Изложба на архитектонски студија ИАС’23 на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ќе се отвори на 15. февруари во 11 часот во Големата сала на факултетот и ќе трае до 23. февруари 2024 година.  

повеќе »

Zaha Hadid Architects со проект за 100 станици за полнење гориво за чамци во Италија

Zaha Hadid Architects со проект за 100 станици за полнење гориво за чамци во Италија

Zaha Hadid Architects го претставија проектот за 100 станици за полнење гориво за рекреативни чамци кои ќе бидат инсталирани во италијанските марини. Проектот вреден 100 милиони евра, развиен од NatPower H – дел од групата NatPower, ќе биде изграден како ...

повеќе »

Софистицирана колекција садови на Prada

Софистицирана колекција садови на Prada

Prada, италијанскиот бренд синоним за мода, го надминува полето на конфекција со креирање модерна и софистицирана колекција на садови Checkerboard. Беспрекорното спојување на богатото наследство на брендот со модерен сензибилитет, геометриски шари и чудни мотиви на Prada додатоци за покуќнина ...

повеќе »

Како тоа во една зграда живеат 20 илјади луѓе (ВИДЕО)

Како тоа во една зграда живеат 20 илјади луѓе (ВИДЕО)

Замислете дом во кој има се што ви е потребно на едно место, за да не морате да излегувате надвор, освен на малку свеж воздух. Вака живеат околу 20 илјади жители на необична зграда во Кина, во градот Хангџу. Станбениот ...

повеќе »

High Line на Менхетен со мост од ламелирано дрво

High Line на Менхетен со мост од ламелирано дрво

Глобалното архитектонско биро SOM и фирмата за пејзажна архитектура James Corner Field Operations во Њујорк проектирале дрвен решеткаст мост, кој ја поврзува познатата пешачка рута High Line на Менхетен со реновираната железничка Penn Station. Со должина од 92 метри и ...

повеќе »

Карим Рашид ја отвара вратата на својот стан во Њујорк (ВИДЕО)

Карим Рашид ја отвара вратата на својот стан во Њујорк (ВИДЕО)

Карим Рашид е еден од најпознатите и најталентираните дизајнери во светот, а неговиот дизајн се протега на практично сите аспекти на современиот живот – од архитектура, преку уметност, до ентериери, амбалажа, мода… Неговата појава е многу интересна, но и сам ...

повеќе »

60 години Музеј на современа уметност – Скопје

60 години Музеј на современа уметност – Скопје

Оваа година на 11. февруари Музејот на современата уметност – Скопје бележи 60 години од основањето. Со цел одбележување на овој настан и како најава за програмските активности во јубилејната 2024 година, Музејот организира дневен настан – матине во сабота ...

повеќе »
Scroll To Top