Насловна / Архитектура / Зграда која е пријател на природата

Зграда која е пријател на природата

Хотелот Баухофстрасе е првата јаглеродно неутрална зграда во германскиот град Лудвигсбург.

zgrada

Архитектонското студио од Штутгарт, Von M, го потпишува проект за нов градски хотел лоциран недалеку од барокниот замок и трговскиот центар од 1970-тите. Почитувајќи го контекстот на локацијата, но со желба да ја подмлади, како и со плановите за одржливост во иднината, градскиот оддел за планирање побарале хотелот да стане „реномиран проект за првата зграда неутрализирана со СО2 во Лудвигсбург“.

zgrada1

Освен што основата на зградата и скалите се изработени од бетон, Von M решиле да користат дрвени модули за изградба на хотелот, со цел да се создаде што е можно поодржлива зграда, пишува Dezeen.

Ѕидовите, подовите и таваните на хотелските соби се изработени во фабрика како модули од вкрстено ламинирано дрво (CLT), чие сечење е контролирано преку компјутер.

zgrada3

Модулите се изработени од локално дрво во Австрија, каде што се дополнително опремени со столарија и подни облоги. Потоа се пренесени во Лудвигсбург и инсталирани во рок од пет дена.

Архитектите на студиото Von M објаснуваат дека употребата на бетон во одредена количина е ублажена со 440 кубни метри дрво, па може да се каже дека зградата е неутрализирана од јаглерод.

zgrada5

Хотелот Баухофстрасе е со иста висина како и нејзиниот најблизок сосед, но суптилно се издвојува од неговата околина со фасадата од цементни влакна. Целта да се создаде контраст со постојната околина, но сепак да се направи објектот во согласност со локацијата, е постигната на овој начин.

zgrada4

Во внатрешноста на зградата, бетонските површини се останати изложени, а ламинираното дрво не е обоено. Вкупно 55 хотелски соби се украсени во неутрални бои, кои се во хармонија со изложеното светло дрво, а амбиентот е многу топол.

Малку пониските парапети на прозорците се покриени со текстил, така што гостите можат да ги користат за да седат и да уживаат во погледот на градот.

zgrada6

zgrada7

zgrada8

zgrada9

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top