Насловна / Вести / За само 13 години уништен е екосистем со големина на Мексико

За само 13 години уништен е екосистем со големина на Мексико

Во периодот меѓу 2000 и 2013 година изгубена е област на чисти екосистеми со големина на Мексико. Истражувачите објаснуваат дека ова има сериозни последици врз глобалниот биодиверзитет и кај луѓето кои се потпираат на природните ресурси.
“Очекувавме високи нивоа на чисти екосистеми и загуба на дивиот свет, но резултатите беа шокантни“, вели Брук Вилијамс од Универзитетот во Квинсленд.

Meksiko
Откривме дека за само 13 години е изгубена голема површина, скоро два милиони квадратни километри, за што е застрашувачки да се размислува. Нашите откритија покажуваат дека човечкиот притисок се шири на последните еколошки недопрени и диви области, додава Вилијамс.
Истражувачите откриле дека 58,4 проценти од копнените екосистеми биле под „умерен или интензивен“ притисок од човечката активност, додека само 41,6 проценти од екосистемите биле недопрени, а само 25 проценти од екосистемите сè уште биле диви.
Изгубените 1,9 милиони квадратни километри се претежно тропски и суптропски пасишта во Азија, Јужна Америка и Африка, според Друштвото за зачувување на дивиот свет (ВЦС), кое учествувало во истражувањето. Дождовните шуми на Југоисточна Азија претрпеле и значителни штети.

Meksiko1
Меѓународен тим од 17 експерти користел сателитски слики за да го процени влијанието врз копнениот екосистем и да ја следи неговата промена од 2000 до 2013 година, пренесува Енергетски портал.
“Податоците не лажат. Човештвото продолжува да ја намалува количината на земјиште што им е потребно на другите видови за да преживеат. Треба да ги заштитиме преостанатите екосистеми за да ги спречиме климатските промени “, вели истражувачот Џејмс Вотсон.
Студија на ООН објавена минатата недела открива дека светските влади не исполниле ниту една од 20-те цели за биодиверзитет поставени до 2020 година. Додека друго истражување објавено овој месец покажува дека популацијата на дивиот свет опаднала во просек за 68 проценти во последните 50 години.

Испрати коментар

Scroll To Top