Насловна / Вести / Ветерот стана главен извор на електрична енергија во Велика Британија

Ветерот стана главен извор на електрична енергија во Велика Британија

Ветерните електрани за прв пат во Велика Британија произвеле повеќе електрична енергија отколку термоелектраните на гас. Имено, во првите три месеци од годинава, една третина од енергијата е добиена од ветерните електрани. Британската мултинационална и гасна компанија National Grid исто така потврдила дека во април е забележен рекорден период во производството на електрична енергија од Сонцето. Велика Британија има за цел комплетното производство на електрична енергија да достигне нулта емисии до 2035 година.

britainwind1

Најголем дел од ветерните електрани во Велика Британија се лоцирани на море (офшор ветерни електрани). Инсталирањето на нови ветерни електрани на копно, во Англија е забрането од 2015 година.

britainwind2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top