Насловна / Вести / Утрехт го отвори најголемиот паркинг за велосипеди во светот

Утрехт го отвори најголемиот паркинг за велосипеди во светот

Parking za velosipedi najgolem vo svetot

Првата фаза од проектот кој ќе биде најголема гаража за паркирање на велосипеди во светот, веќе е завршена. Лоцирана во Утрехт оваа гаража која во моментот е со капацитет од 6,000 паркинг места за велосипеди, предвидено е до крајот на 2018 да може да прими 12,500 велосипеди.

Parking za velosipedi Utreht izgradba

Кога ќе биде целосно завршена, гаражата заедно со својата околина ќе може да обезбеди паркирање за 22,000 велосипеди.

Parking za velosipedi Utreht3

Досегашниот рекорд го држи Токио, каде во метро станицата Касаи има простор за 9,400 велосипеди. Оваа гаража за велосипеди во Утрехт е дел од поширок проект за развој на централната железничка станица, кој е дело на Ector Hoogstad Architecten.

Parking za velosipedi Utreht1

Гаражата има три нивоа, отворена е 24 часа,  користи дигитален систем за пронаоѓање на слободни места, а наплатата се врши преку истите чип картици кои се користат во јавниот градски транспорт. На велосипедистите им се на располагање и услуги за одржување како и резервни делови

Parking za velosipedi utreht-najgolem

Parking za velosipedi Utreht2

 

 

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top