Насловна / Вести / Усвоен законот за дивоградби – има уште време да си доизградите на диво

Усвоен законот за дивоградби – има уште време да си доизградите на диво

Македонското Собрание на вчерашната седница по скратена постапка го усвои Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти. Како ретко кој закон, овој беше поддржан и од власта и од опозицијата со 72 гласа „за“, три „воздржан“ и пет „против“. Пратеничката група на ДОМ е против донесувањето на овој закон. Со законот се отвара пат гаражи, остави и базени кои сопствениците ги граделе без дозвола, како и дивоградби во национални паркови, природни резервати, споменици на природата и подрачје на заштитено недвижно културно наследство, да можат да се легализираат. Легализација ќе биде дозволена и во прва и втора санитарно-заштитна зона на извори на вода за пиење, по добиена согласност од надлежниот орган.

All-focus

Со законот се предвидува легализација на дивоградби изградени до денот на стапување во сила на овој закон, односно осмиот ден од денот на објавувањето во „Службен весник“ и нема рок на важење – ќе важи до правосилно завршување на постапките кои се започнати. Исклучок се дивоградбите во границите на Охридскиот регион во кој се наоѓа природното и културното наследство, како и дивоизградени станбени згради и дивоизградени доградби и надградби на станбени згради.

dogradbi-nadgradbi1

Сопствениците на дивоизградените објекти за легализацијата ќе треба да платат поскапи комуналии од она што би го платиле доколку имале дозвола за градба. Од плаќање на комуналии со овој закон се изземени корисници на парична помош од социјална заштита, државните органи и локалната самоуправа, како и верските организации.

IMG_20210317_162701_resize

Првиот Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти предвидуваше легализација на објекти изградени до 1 март 2011 година. Бидејќи со продолжување на законите дивата изградба само се стимулира, сега сè ќе се легализира со новиов закон каде рокот е кога тој ќе стапи на сила. Значи има уште време да си доизградите на диво пред да поднесете барање за легализација.

На оваа тема Порта 3 пишуваше повеќе пати изминативе години, можете да прочитате на следните линкови:

Ако сакате нешто да градите, градете слободно и потоа поднесете барање за легализација

Кој е без квадратен метар на диво, прв нека фрли камен!

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top