Насловна / Архитектура / Тула, вегетација и облини – House AA во Шпанија

Тула, вегетација и облини – House AA во Шпанија

Целта на проектот на куќата House AA во Puerto de Sagunto, Шпанија е да одговори на аголот на блокот каде се нуди континуирана височина, без рабови, нуди да се види од сите агли, без давање приоритет на еден поглед над другиот. Кривата сфатена како континуирана линија станува работна алатка за куќа која има за цел да биде дел од околината која ја опкружува.

2_resize

Базата од тули ја решава средбата со нивото на улицата и го поддржува континуираниот и стратешки перфориран елемент кој го изразува просторното богатство на внатрешностa. „Во внатрешноста, куќата не се покорува на однапред утврдените наредби, дозволувајќи да се откриваат простори и поврзуваат заедно за да погледот и природната светлина секогаш бидат во движење“, велат проектантите на објектот од бирото Horma за ArchDaily.

1_resize

На подрумот и приземјето се потпира волуменот кој го материјализира првиот кат и покривот. Низ целата фасада поставени се отвори кои нудат природна светлина до многу специфични внатрешни простори. Приземјето вклучува простории за дневна употреба, се подразбира како единствен простор чија употреба е конфигурирана од различни кривини и рамнини. Дворот, е споен со внатрешноста со стаклото и создава уникатен простор што го завршува патувањето, а зелената боја на вегетацијата ја сочинува границата помеѓу куќата и улицата.

8_resize

6_resize

Играта на висини и меѓукатови, овозможува поголемиот дел приватни простори да се најдат на следните нивоа, а тоа се спалната и работната соба. Патеката на движење се искачува и завршува на кровот, отворен и уникатен простор каде низата простори и употреби повторно е ограничена со рамнини со различна висина и кривини. Тука, базенот го следи остатокот од проектот со јазик и форма и станува еден од неговите единствени простори.

3_resize

4_resize

5_resize

Тула, вегетација и облини се елементите задолжени за материјализирање на куќата од 250 квадратни метри, која изгледа дека не следи одреден ритам, но тоа несомнено е смислено и милиметарски дизајнирана за нејзините нови жители.

9_resize 7_resize 11_resize 10_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top