Насловна / Архитектура / Универзитетска зграда што комуницира со својата околина

Универзитетска зграда што комуницира со својата околина

Нова зграда на Факултетот за социјална работа, наречена Зграда Т, никна во градот Гент, чија реализација е потпишана од љубљанското архитектонско студио Садар + Вуга. Со својот атрактивен изглед и 15 илјади квадратни метри, зградата стана прекрасен симбол и сега ја претставува јужната порта на кампусот.

kampus

Уникатниот, монолитен изглед на оваа зграда комуницира со непосредната околина преку неговата динамична фасада во форма на хоризонтални летви, кои го создаваат потребното засенчување во внатрешноста и рамномерно ја прегрнуваат целата зграда. Дополнително, идејата била внимателно да се дизајнира формата, аголот, како и да се постави ламелата околу главниот влез во зградата во форма на лак, откривајќи ја внатрешноста на зградата. На тој начин се создава влез кој е исклучително привлечен за околината и има за цел да го пренасочи движењето на граѓаните од плоштадот кон внатрешноста. Поради својата форма, овој објект претставува вистинско иновативно и креативно решение за урбанизација на градот.

kampus1

Друго иновативно решение на словенечкото студио е дизајнирање на фасадата со длабочина. Така, тие го дизајнирале првиот, внатрешен слој што служи како топлинска изолација и е во форма на стандардна, стаклена ѕидна завеса, додека вториот е во форма на метални пожарни премини и скали што е практично решение. Третиот и најатрактивен слој е надворешната обвивка на композитни ламели изработени од фиберглас.

kampus2

Централниот дел со два атриума претставува иновативен, нов тип на факултетски простор. Развиен е на четири нивоа и се протега на самиот покрив. Самиот отворен простор е наменет за состаноци, собири, неформални настани, како и за учење и работа. Тој е дизајниран како вид на затворен полу-јавен простор, каде што активностите на секој кат се еднакво стимулирани со визуелна врска. На секое ниво има влезови во амфитеатрите, од двете внатрешни страни на страничните патеки. Не биле планирани долги коридори, како и одвојување на вертикална и хоризонтална циркулација, токму поради желбата да не се ограничи просторот за полесно движење.

kampus4

Зградата Т, покрај целта на факултетот, има и карактер на јавна зграда, каде што активностите на факултетот се презентирани не само пред кампусот, туку и пред жителите на Гент. Јавните настани ќе се одвиваат не само на приземјето, туку и на површината на сите нивоа на зградата, во изложбениот простор и во кафетериите.

kampus6

Голема предност на Зградата Т е социјалната, лесна и просторна пропустливост што придонесува за атмосферскиот карактер на зградата. Воздушниот капак на двата атриума, како и нивниот покрив со ламели што фрлаат сенки, обезбедуваат добра изолација во зима и сенка во лето. Отворениот простор во комбинација со светлината го поттикнува движењето на луѓето и активноста во самата зграда. Комбинирањето на овие елементи обезбедува пријатно опкружување каде студентите и професорите можат да најдат најудобно место за работа или дружење.

Работите на зградата Т и на проширувањето на спортската сала се завршени во септември 2020 година. Сепак, објектите сега се отворени за јавноста со ограничен пристап поради пандемијата од коронавирусот.

kampus5

Испрати коментар

Scroll To Top