Насловна / Архитектура / Уметничка галерија лоцирана на планина или можеби на облак

Уметничка галерија лоцирана на планина или можеби на облак

Овој необичен музеј на уметност е како облак кој лебди над мочуришниот парк Кингжен во Кина.

muzej

Дали постои музеј кој посовршено се вклопува со околината? Неговата заоблена проѕирна стаклена структура целосно го поддржува мазниот покрив во облик на облак, кој во исто време обезбедува неверојатен поглед на фасцинантната околина. Всушност, целата зграда е проѕирна и светла, што ја прави нејзината боја и сјај смирувачка и мека.

muzej1

Музејот, со проект инспириран од поволната симболика на облаците во традиционалната кинеска култура, ја комбинира природата со уметноста и одлучува за обликот на зградата. Течните архитектонски линии овозможуваат подобра интеграција на зградите во околината, а фасадата на зградата е составена од алуминиумски панели и стакло, што прави остар контраст во материјалите.

muzej2

Преку одразот на стакло, вода и алуминиумски панели, сенките на дрвјата, контурите на зградата и небото формираат жива слика на светлина и сенки. Перфорираните алуминиумски листови во комбинација со неправилен светлосен дизајн го прават местото светло, што на посетителите им дава илузија дека се наоѓаат над облаците.

muzej3

Целиот простор е толку одвоен што оди по теренот, со што се збогатува просторот на коридорот и се подобрува интеракцијата меѓу коридорот и мочуришниот парк на влезот. Со цел да се минимизира штетата на првобитната средина, музејот е поделен на два дела: приемна сала во предниот дел и изложбена сала. Така, приемната сала ги води посетителите до кампот низ планините и водата, додека изложбениот салон се наоѓа на планините и изгледа неверојатно лесен, исто како мал облак.

muzej4

Внатрешните тавани, подови и ѕидови се покриени со чиста бела боја, со столбови што ги потпираат таваните. Заоблениот простор овозможува поглед на внатрешноста и надворешноста на зградата и го подобрува визуелниот ефект благодарение на неговите карактеристични столбови.

muzej5

muzej6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top