Насловна / Архитектура / Такаши Суо победи на конкурсот за ревитализација на паркот Јашима во Јапонија

Такаши Суо победи на конкурсот за ревитализација на паркот Јашима во Јапонија

Архитектонското студио со седиште во Кјото, основано од архитектот, Такаши Суо победи на конкурсот за ревитализација на паркот Јашима, Јапонија, во 2016 година со предлог за серпентински павилјон, многу според традицијата на неговите учители во САНАА, со кои работеа со години.

4

6

Јашима, лоцирана североисточно од Такамацу, префектурата Кагава, беше означен како дел од Националниот парк Сетонаикаи во 1934 година. Наречен е Јашима, или „Островот за покривање“, поради неговиот изглед на платото. Формирана е од хоризонтален слој на тврда карпа, делумно опкружена со стрмни карпи и едвај одделен од градот со реката Аибики.

Со височина од 300 метри надморска височина и со проширување од околу 5 километри од север кон југ и околу 2 километри од исток кон запад, тоа е место кое локалното население го користи за пешачење, искачување и набљудување на фауната, флората и пејзаж. Отворено во 1970-тите како туристичка дестинација, местото е опкружено со историски локалитети (местото било место на голема битка за време на војните во Гемпеи во 12 век) и сцени од познати јапонски филмови.

4 10 7 8 9

Предлогот на Такаши Суо, зграда за галерија долга приближно 200 метри, беше првиот проект на студиото по неговото основање во 2015 година, развиен шест години од 2016 година и официјално инаугуриран минатиот август.

Првично, конкурсот бараше серија програмски сегменти, почитувајќи ги оригиналноста на  големината, формата и распоредот на креативната слобода на натпреварувачите. „Во суштина, тие сакаа да размислиме за можностите на заплетот“, објаснува Такаши Суо. За Суо, отварањето на еден дел од зафатот не беше решение. Наместо тоа, тој ја искористи топографијата и погледите за да обликува зграда чии простори се поврзани преку континуиран коридор.

Зградата со прекар „Паркот на планината Јашима“ ви овозможува да прошетате низ областа низ деликатни кривини кои природно го насочуваат погледот на посетителите кон различните пејзажи што ја опкружуваат, искористувајќи ги спектакуларните погледи на внатрешното море на Јашима.

11 13 12 14 16 15

Синусната структура е дел од сеопфатната програма која има за цел да го ревитализира пејзажот на Националниот парк Сетонаикаи. Проектот вклучува летниковци, затворени и отворени за да се искористат предностите на благата клима на островот Шикоку, кафетерија, простори за настани, конференции и изложби, кривини околу централниот двор и шест мали градинарски простори.

Еден од најинтересните аспекти на предлогот е неговиот начин да се вкорени во традицијата, трансформирајќи ја зградата со стаклени ѕидови од серпентина во простор заштитен со двокрилен покрив, формиран од плочки направени од Аџи Иши, еден вид гранит. Муре-Чо и Аџи-Чо, градови во непосредна близина на Јашима. Локалното здружение за преработка на камен Сануки изгради и испорача до 30.000 плочки за реализација на „Паркот на планината Јашима“.

Испрати коментар

Scroll To Top