Насловна / Арт и дизајн / Светлина и сенка во стакло: Колекцијата Lokum на Sabine Marselis

Светлина и сенка во стакло: Колекцијата Lokum на Sabine Marselis

Неодамна, на Неделата на дизајн во Милано, беше претставена нова колекција која го привлече вниманието на љубителите на дизајнот ширум светот…

Станува збор за колекцијата Lokum, дизајнирана од Sabine Marselis за Acerbis, дел од MDF Italia Group. Позната по својата извонредна способност да ги трансформира секојдневните материјали во неверојатни парчиња, Marselis се надмина себеси со овие хипнотизирачки маси.

Серијата Lokum нуди низа ниски маси достапни во бои на килибар или димено сива. Овие парчиња не се само функционални предмети, туку се суштински уметнички изрази. Масите се направени од дувано стакло, материјал кој иако едноставен, со подигнување преку нејзиниот визионерски дизајн станува речиси магичен. Рачниот процес воведува суптилни, убави варијации кои ја прават секоја маса единствена.

Зарем не е фасцинантно како нијанси на занаеtчиство може да ги претворат функционалните предмети во уметнички дела?

Како што светлината се менува во текот на денот, така се менува и интеракцијата помеѓу масите и нивната околина. Стаклото фаќа и си игра со светлината, создавајќи динамична интеракција на сенки и бои што го подобрува секој простор. Рефлексиите и боите што ги емитуваат масите додаваат воздушна магија, која потсетува на скапоцен камен под светлата на музеј.

Пристапот на Marselis ги трансформира овие маси во нешто повеќе од обични површини; тие стануваат фокусни точки на секоја просторија, предизвикувајќи ги конвенционалните улоги на мебелот. Го поставуваат прашањето: дали додавањето на едно парче мебел може да ја редефинира естетиката на еден простор? Очигледно, со колекцијата Lokum на Marselis, одговорот е гласно да.

Колекцијата Lokum не само што ја истакнува стручноста на Sabine Marselis во дизајнот и нејзината поетска интеракција со материјалите, туку исто така го нагласува потенцијалот на минималистичките форми да создадат длабоко влијание. Масите нудат разноврсност, функционирајќи прекрасно како самостојни парчиња или кога се групирани за да формираат поголеми конфигурации.

Од описите и сликите се чувствува привлечноста на колекцијата Lokum. Тоа е сведоштво за моќта на дизајнот и како тој може да ги трансформира обичните материјали во извонредни искуства. Колекцијата нè поттикнува да ги преиспитаме нашите простори – како само едно парче може да го промени целокупното чувство на собата?

Иако овогодинешната Миланска недела на дизајн заврши, разговорот за нејзината колекција Lokum допрва започнува.

Испрати коментар

Scroll To Top