Насловна / Архитектура / Меѓународен конкурс за павилјонот на Црна Гора на Експо 2025 година во Осака

Меѓународен конкурс за павилјонот на Црна Гора на Експо 2025 година во Осака

Министерството за економски развој на Црна Гора минатата неделата објави меѓународен конкурс за концептот и содржината на поставката на изложбата во Националниот павилјон на Црна Гора на светската изложба Експо 2025, што ќе се одржи од 13. април до 13. октомври. 2025 година во јапонскиот град Осака.

За трите најдобри труда според оценката на стручното жири, со кое претседава архитект д-р Соња Радовиќ Јеловац, понудувачот обезбеди награден фонд во вкупен износ од 20.000 евра, додека рокот за поднесување на трудовите е 27. јуни 2024. година.

Мастерпланот на Фуџимото за Експо 2025

Концептот на изложбата усогласен со сеопфатната тема на Експо

Целта на конкурсот е да се дојде до најдоброто идејно решение за павилјонот на Црна Гора на изложбата Експо 2025, кое ќе биде усогласено со поставката, приспособено на просторот каде што ќе се одржува изложбата и кое на единствен и иновативен начин ќе го усогласи концептот на изложбата со тема на Експо во Осака – Дизајнирање на општество на иднината за нашите животи и подтемата Поврзување на животот, се наведува во расписот.

Црна Гора ќе се претставена во рамките на тематската област Поврзување на животот, а ќе има своја презентација во рамките на еден од Заедничките павилјони тип C. Овој тип на павилјон го гради организаторот, а делови од неговиот простор се доделуваат на земјите учеснички како место каде што самите ќе ја креираат содржината на својата изложба.

Локација на павилјонот тип С

Конкурсни рокови

Краен рок за поднесување на трудовите е четврток, 27.06.2024 година.

Резултатите од конкурсот ќе бидат објавени до 27. 07. 2024 година на официјалната веб-страница на Министерството за економски развој.

Сите учесници можат да поставуваат прашања поврзани со конкурсот до 23. мај 2024 година, по што сите добиени прашања и одговори ќе бидат објавени на веб-страницата на Министерството до 27. мај 2024 година.

Конкурсната документација можете да ја преземете на овој линк.

Членови на жирито на конкурсот

 • д-р Соња Радовиќ Јеловац, диа, претседател на жирито;
 • Принц Никола Петровиќ Његош, архитект и Генерален комесар на павилјонот на Црна Гора на Експо 2025 Осака;
 • м-р Новица Митровиќ, диа, претседател на Струковата комора на архитекти ИКЦГ;
 • проф. д-р Светлана Перовиќ, декан на Архитектонскиот факултет на Универзитетот во Црна Гора;
 • Вонр. проф. Аљоша Деклева, диа, M. Arch (Dist) АА;
 • д-р Владислав Шќепановиќ, директор на Музејот на современа уметност на Црна Гора;
 • м-р Ивона Савиќевиќ, в.д генерален директор на Дирекцијата за меѓународна соработка, европска интеграција и имплементација на фондовите на ЕУ во Министерството за економски развој

Вид на конкурс

 • Според учесниците, конкурсот е: меѓународен;
 • По вид, конкурсот е: општ;
 • Според формата, конкурсот е: едностепен;
 • Според начинот и предавање на трудот, конкурсот е: анонимен.

Награден фонд

 • прва награда: 10.000 евра
 • втора награда: 6.000 евра
 • трета награда: 4.000 евра

Испрати коментар

Scroll To Top