Насловна / Вести / Србија интензивно развива биогасни постројки

Србија интензивно развива биогасни постројки

Биогасните постројки во Србија бележат сериозен развој. На електроенергетската мрежа веќе е приклучен капацитет од 21,2MW, но дури 25 проекти се во фаза на развој. Потенцијалот на обновливи извори во Србија се проценува на речиси 5,6 милиони тони еквивалент на нафта, на годишно ниво. Биомасата и биогасот сочинуваат околу 3,3 милиони тони, соопштуваат од владата на Србија. Особено е значен потенцијалот на биомаса и биогас во регионите со развиено земјоделство.

DCIM100MEDIADJI_0008.JPG

biogassrbija2

biogassrbija3

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top