Насловна / Вести / Сателитите и сликите со висока резолуција можат да ги заштитат китовите

Сателитите и сликите со висока резолуција можат да ги заштитат китовите

Британски експерти за истражување на Антарктикот користат сателитски снимки за откривање и проучување на масовните насукувања од китови.

Истражувачите од Националната операција на Обединетото Кралство на Антарктикот се надеваат дека ќе најдат начин да го запрат насукувањето на китовите во овој дел од светот со помош на сателити.

Експертите во Кембриџ анализираат снимки со висока резолуција за да ги следат најголемите масивни насукувања на најголемите животни во светот досега.

kitovi1

“Она што можеме да го следиме со сателитите ни кажува каде и кога китовите биле заглавени. Тоа ќе донесе обрасци кои ќе ни помогнат подобро да ги разбереме причините и побрзо да одговориме “, вели д-р Џенифер Џексон од британскиот Арктички преглед.

Технологијата би можела да помогне да се спречат трагедиите, како онаа во Чиле, во 2015 година, кога повеќе од 340 китови беа заглавени на бреговите на Патагонија.

Поради растојанието и недостапноста на теренот, тој беше откриен само неколку недели подоцна, и беа потребни месеци за анализа.

kitovi

“Постојат места во светот каде што насукувањата се појавуваат почесто. Ние сакаме стратешки да ги следиме, и да ги пополниме празнините во набудувањето, за полесно да ги разбереме и ублажиме последиците “, додава Џексон.

Засега, се смета дека огромното насукување на китовите е резултат на голем број фактори, како што се лошото здравје, загадувањето на животната средина и климатските промени.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top