Насловна / Архитектура / Споменична метафора од светлина и звук, „Монолит“

Споменична метафора од светлина и звук, „Монолит“

„Монолит“ е инсталацијата што Spy ја претстави на фестивалот Llum BCN 2023. На овој фестивал на визуелни уметности во Барселона, секој февруари, Poblenou се осветлува три ноќи за тестирање на различни начини на замислување за иднината на градовите.

Во овој случај, интернационалниот уметник SpY повторно изненадува со „Монолит“, делото ги истражува нашите сегашни и идни односи преку податоци и екрани комбинирајќи светлина, звук и контекст со невидени резултати.

16 19 18 17

„Монолит“ на SpY претставува хипнотичко визуелно искуство што ја поврзува класиката на Кјубрик „2001“ и најтотемичниот елемент на нашето општество: екранот на мобилниот телефон наспроти, сите екрани кои се веќе целосно интегрирани во нашите животи. Филмот ја раскажува средбата на група претчовечки мајмуни со огромен монолит. Монолитот за нив е неразбирлив, но на крајот предизвикува кај нив употреба на алатки и со тоа го означува почетокот на човековата еволуција.

13 12 9 8 11 10

Тоа е метафора за овие магични огледала кои го апсорбираат целото наше внимание и кои дури ги користиме за да го изградиме нашиот идентитет како луѓе и да го измениме поимањето на реалноста.

Огромниот потенцијал на екранот за нарушување, еманципација и ширење на вистински идеи исчезнува под порој празна содржина. И во инсталацијата и во реалноста, постојаното ажурирање на екранот не држи во магловитост. Екранот ни дава пристап до сè, но во исто време нè врзува.

1 7 4 5 2 6

Испрати коментар

Scroll To Top